Izraelska vojska ubila četiri Palestinca u Gazi i na Zapadnoj obali

Ubijena su trojica Palestinaca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali te još jedan Palestinca u odvojenom incidentu u Pojasu Gaze.

Do nasilja je došlo nakon što je Izrael objavio da će zadržati zatvorenim prelaz Beit Hanoun (Reuters)

Izraelske snage ubile su trojicu Palestinca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali te još jednog Palestinca u odvojenom incidentu u Pojasu Gaze, u trenutku kada je Izrael zabranio ulazak hiljadama palestinskih radnika iz ove obalne enklave.

Racija na Zapadnoj obali dogodila se u utorak u izbjegličkom kampu Jenin, a oko 20 osoba je povrijeđeno, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Poginuli na Zapadnoj obali još nisu imenovani.

Ubijeni Palestinac u Gazi identifiiciran je kao Yousef Salem Radwan (25).

Ubile su ga izraelske snage istočno od Khan Yunisa, izvještavaju palestinski mediji.

Bez posla ostalo 18.000 Palestinaca

Izraelska vojska nije potvrdila ubistvo u Gazi, ali je rekla da su se “izgrednici” okupili pored ograde koja razdvaja Gazu od Izraela te da su “pobunjenici aktivirali niz eksplozivnih naprava”.

Vojska je, također, dala nekoliko detalja o pogibiji u Jeninu te je rekla da je izvela napad dronom.

Do nasilja je došlo nakon što je Izrael kasno u nedjelju objavio da će zadržati zatvorenim prelaz Beit Hanoun (koji Izrael naziva “Erez”) nakon erupcije graničnih protesta i “sigurnosne procjene” zvaničnika odbrane.

“Ponovno otvaranje prelaza bit će predmet tekuće evaluacije na osnovu situacije koja se razvija u regiji”, saopćeno je iz COGAT-a, jedinice izraelskog Ministarstva odbrane odgovorne za palestinske civilne poslove.

Zatvaranje Beit Hanouna, jedinog pješačkog prolaza iz enklave u Izrael, ostavilo je oko 18.000 Palestinaca iz Gaze, kojima su izdate izraelske radne dozvole, ali bez pristupa poslovima.

Ponovljeni sukobi duž granice

Niz protesta uslijedio je tokom praznične sezone u Izraelu, koja je počela Rosh Hashanahom, jevrejskom Novom godinom, prošle sedmice, a nastavlja se do festivala Sukkot sljedeće sedmice.

Očekuje se da će tokom praznika veliki broj Jevreja ući u kompleks džamije Al-Aksa, koji je Jevrejima poznat i kao Brdo hrama, u okupiranom Starom gradu u istočnom Jerusalemu.

U prošlosti je to značilo ograničenja palestinskom pristupu svetom mjestu, koji je ujedno i palestinski nacionalni simbol.

Zvaničnici Gazane rekli su da je medicinskim slučajevima i dalje dozvoljeno korištenje prelaza, koji je Izrael trebao ponovo otvoriti u ponedjeljak, nakon zatvaranja zbog jevrejskih praznika.

Produženo zatvaranje uslijedilo je nakon ponovljenih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga duž granice u proteklih nekoliko dana.

Hamas: Protesti će se nastaviti

U sukobima je više Palestinaca ranjeno nakon što su izraelske snage ispalile metke i suzavac na demonstrante.

Izraelska vojska je kasno u petak pokrenula zračni napad na Pojas Gaze.

Izrael tvrdi da je blokada potrebna da bi se spriječile oružane akcije vladajuće palestinske grupe Hamas.

Hamas je saopćio da su mladi Palestinci organizirali proteste kao odgovor na izraelske provokacije.

“Sve dok te provokacije traju, protesti će se nastaviti”, poručio je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim.

Izvor: Al Jazeera i agencije