Biden: Kandidirao sam se jer Trump želi uništiti američku demokratiju

Ankete pokazuju da su američki birači zabrinuti zbog Bidenove starosne dobi uoči vjerovatnog revanša sljedeće godine protiv Trumpa, kojeg je pobijedio 2020.

Joe Biden kaže da na izbore ide jer je ugrožena američka demokratija (EPA)

Joe Biden, najstariji američki predsjednik u historiji te zemlje, rekao je da razumije fokus na njegove godine, ali da se kandidirao za reizbor jer Donald Trump želi “uništiti” američku demokratiju, prenosi Hina.

Taj 80-godišnjak obično izbjegava takva pitanja, ali se na svoju dob osvrnuo u New Yorku, rekavši da mu je iskustvo pomoglo da se nosi s krizama poput Ukrajine i covida.

Čini se da su mnogi ljudi fokusirani na moje godine, rekao je Biden. “Shvatam, vjerujte mi, razumijem to više od ikoga.”

“Kandidiram se jer je demokratija u pitanju, jer je 2024. demokratija ponovno na glasačkom listiću. I neka ne bude sumnje: Donald Trump i njegovi MAGA republikanci odlučni su uništiti američku demokratiju“, kazao je Biden.

Demokrat je dodao da neće “pokleknuti” pred “diktatorima” i optužio Trumpa, čiji je slogan Make America Great Again (Učini Ameriku opet velikom), da je to učinio pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Protivnici zamjeraju starost

Ankete pokazuju da su američki birači zabrinuti zbog Bidenove starosne dobi uoči vjerovatnog revanša sljedeće godine protiv Trumpa, kojeg je pobijedio 2020.

Utjecajni američki kolumnist David Ignatius iz Washington Posta izazvao je pomutnju kada je prošle sedmice pozvao Bidena da se ne kandidira, rekavši da Biden riskira potkopati svoje “najveće postignuće” kada je pobijedio Trumpa.

Biden, koji ove sedmice prisustvuje Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, imao bi 86 godina na kraju drugog mandata, a njegovi republikanski protivnici nemilosrdno ciljaju na to.

Trump, koji ima 77 godina, i bio bi najstariji predsjednik u slučaju pobjede na izborima sljedeće godine, rekao je u intervjuu emitiranom u nedjelju da Biden “nije prestar”, ali da je “nesposoban”.

Izvor: Agencije