I Finska zabranila ulazak vozila registriranih u Rusiji

Ranije su baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija uvele slične zabrane za automobile s ruskim registracijama, u skladu s mjerama Evropske komisije.

Finska je četvrta država Evropske unije koja graniči s Rusijom koja je zabranila ulazak ruskim automobilima (Reuters - Ilustracija)

Finska će svim vozilima s ruskim registarskim tablicama zabraniti ulazak u državu od 16. septembra.

Ograničenja se odnose na sve vlasnike automobila registriranih u Rusiji, uključujući građane Evropske unije i osobe sa stalnim boravkom u državama članicama EU-a, prenosi Beta.

Ranije ove sedmice su baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija uvele slične zabrane za automobile s ruskim registracijama, u skladu s mjerama Evropske komisije, prema kojima automobili s takvim tablicama ne smiju ući u EU, u sklopu sankcija uvedenih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Jedino Poljska bez zabrane

Zabrana ulaska ne odnosi se na građane EU-a i članove njihovih porodica, članove diplomatskih misija ili osobe koje ulaze u Finsku iz humanitarnih razloga.

Finska je postala četvrta država EU-a koja graniči s Rusijom koja je zabranila ulazak ruskim automobilima.

Litvanija je napravila izuzetak za automobile koji putuju u ili iz ruske eksklave Kalinjingrad.

Poljska je ostala jedina država EU-a koja graniči s Rusijom koja nije objavila zabranu ulaska za vozila s ruskim tablicama.

Izvor: Agencije