Savjetnik ajatolaha: UAE ‘ugrožava’ sigurnost Zaljeva zbog tri otoka

Ali Akbar Velayati je ponovio stav Islamske Republike kada je riječ o spornim otocima, kazavši kako su oni dio iranske historije i ‘bitan dio naše teritorije’.

Ali Akbar Velayati: Države u regiji nemaju alternativu nego da jačaju međusobne odnose i okončaju sporove (Reuters)

Ali Akbar Velayati, vanjskopolitički savjetnik vrhovnog lidera Irana, ajatolaha Alija Khameneija, upozorio je kako bi svojatanje Ujedinjenih Arapskih Emirata za vlasništvo nad tri sporna otoka moglo “destabilizirati sigurnost regije”.

Velayati je za Al Jazeeru u četvrtak ponovio stav njegove države kada je riječ o spornim otocima, kazavši kako su oni dio iranske historije i “bitan dio naše teritorije”.

Riječ je o višedecenijskom sporu o tri otoka u Hormuškom zaljevu – Velikom Tunbu, Malom Tunbu i Abu Musi – koji su pod upravom Irana od 1971. i za koje UAE tvrdi da su dio njegove teritorije.

Otoci, na kojima je Iran izveo vojne manevre u augustu kako bi pokazao spremnost da ih brani. sve su više uzrok političkih tenzija.

“Tvrdnje UAE-a kada je riječ o tri otoka stvaraju probleme između dvije susjedne države. Nećemo dozvoliti da bilo kakve netačne tvrdnje kada je riječ o Perzijskom zaljevu postanu stvarnosti. Stalno svojatanje otoka od strane UAE-a će destabilizirati regionalnu stabilnost”, kazao je Velayati.

Tadašnji šah Irana je 1971. poslao kraljevsku mornaricu na tri otoka kada su se britanske snage povukle sa područja koje je sada UAE. Lideri Emirata od tada tvrde kako otoci pripadaju njima, a podržavaju ih druge arapske države. Iran to odbacuje, kao i mogućnost bilo kakvih pregovora o vlasništvu.

‘Ne želimo sukobe sa susjedima’

U julu je Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo ruskog ambasadora u Teheranu kako bi izrazilo protest protiv zajedničkog stava Rusije i Vijeća zaljevske saradnje (GCC) u kojem se dovodi u pitanje iransko pravo nad otocima.

Kina, još jedan strateški saveznik Teherana, napravila je sličan potez u decembru kada su predsjednik Xi Jinping i GCC potpisali zajedničko saopćenje u kojem se podržava pravo UAE-a da na međunarodnoj sceni ustanovi vlasništvo otoka. Zbog toga je Teheran izrazio protest i kineskom ambasadoru u Iranu.

“Ne želimo sukobe sa susjedima i želimo mir bez kompromisa kada je riječ o cjelovitosti naše teritorije”, ističe Velayati i dodaje kako države u regiji “nemaju alternativu” nego da jačaju međusobne odnose i okončaju sporove.

“Uvjereni smo u potrebu uspostave regionalne sigurnosti i spremni smo to provoditi sa susjednim državama”, istakao je iranski političar pozivajući se na poboljšanje odnosa sa tradicionalnim neprijateljem Saudijskom Arabijom.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada