Kimov oklopni i Putinov voz ‘duh’

Voz sjevernokorejskog čelnika, nazvan ‘Pokretna tvrđava’, ne pruža pogodnosti koje nudi voz ruskog predsjednika, koji ima teretanu, bar, kozmetički salon…

Kimov voz ima neprobojne prozore, čelične zidove i podove otporne na eksploziv (AFP)

Magazin Newsweek napravio je usporedbu između voza sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una s vozom “duhom” ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako je CNN opisao Putinov voz.

Američki magazin skreće pažnju da je Kim koristio tamnozeleni voz za putovanje iz sjevernokorejskog glavnog grada Pjongjanga u Rusiju, što je isti voz koji je koristio u prethodnom putovanju na sastanak s Putinom u Rusiji 2019. godine.

Iako su objavljene informacije o “zelenom vozu” oskudne, nekoliko dostupnih fotografija, koje su objavili državni sjevernokorejski mediji, oslikavaju luksuz; blindirani voz, opremljen redovima ružičastih kožnih sofa, vagon koji se koristi kao ured i sala za sastanke, karaoke soba i lako dostupne kutije francuskog vina.

Prema Ministarstvu za ujedinjenje Južne Koreje, Kimov voz od 21 vagona, nazvan ”Pokretna tvrđava”, ima neprobojne prozore, čelične zidove i podove otporne na eksploziv, a opremljen je i jurišnim oružjem i helikopterom ”za bijeg u slučaju nužde”.

‘Putinov voz ima hamam, trpezarije i kino’

Međutim, Kimov voz možda ne pruža pogodnosti koje nudi voz njegovog ruskog kolege, koji sadrži teretanu, bar, pa čak i kozmetički salon, prema istraživačkom portalu Dossier Center, koji je proučavao dokumente ruske Federalne službe osiguranja (FSO) i drugih vladinih izvora.

Putinov voz navodno sadrži i hamam (tursko parno kupatilo), trpezarije i kino, kao i opremu za hitne slučajeve, uključujući respirator za umjetno disanje, defibrilator i infuzijsku pumpu koja omogućuje mjerenje i davanje precizne doze lijeka pacijentu.

Što se tiče izgleda, portal Dossier Center navodi da se Putinov voz spolja gotovo ne razlikuje od ostalih vozova Ruskih željeznica.

Vagoni voza su sive boje s crvenom prugom.

Putinov voz ima 22 vagona, jedan više od Kimovog “zelenog voza”.

Čini se da je Kimov voz bolje opremljen za zaštitu protiv napada, rekao je Ilia Rozhdestvenskii, novinar koji je pripremio izvještaj za istraživački portal Dossier Center.

Izvor: Al Jazeera