Američki novinar: Biden se ne bi trebao ponovo kandidirati

David Ignatius kaže da je aktuelni predsjednik bio uspješan i efikasan, ali da bi novom kandidaturom riskirao da pokvari svoje najveće postignuće – da zaustavi Donalda Trumpa.

U SAD-u vlada mišljenje da je Joe Biden prestar da bi bio efikasan još četiri godine (Reuters)

Američki list Washington Post (WP) objavio je članak u kojem autor apelira na američkog predsjednika Joea Bidena da se ne kandidira za još jedan mandat na predsjedničkim izborima u novembru 2024. godine.

Američki novinar i pisac David Ignatius počeo je svoj članak nabrajanjem Bidenovih podviga, rekavši kako je ono čemu se divi kod njega to što je bio u stanju da s “neočekivanom” dosljednošću donese neke od najvažnijih zakona u državi tokom posljednjih desetljeća.

U vanjskoj politici Biden je uspio postići delikatnu ravnotežu zasnovanu na pomaganju Ukrajini u njenom ratu s Rusijom, bez uvlačenja same Amerike u rat.

Općenito, kaže Ignatius, Biden je bio “uspješan i efikasan predsjednik” u prvom mandatu.

Međutim, autor smatra da se Biden i njegova zamjenica Kamala Harris ne bi trebali ponovo kandidirati za izbore.

Kamala Harris kao ‘otežavajući faktor’

Dodaje da će, ako to učini, predsjednik riskirati da pokvari svoje najveće postignuće – da zaustavi svog prethodnika Donalda Trumpa.

Postoje dvije velike prepreke s kojima će se Biden suočiti u predizbornoj kampanji 2024. godine.

Prva je da će imati 82 godine na početku eventualnog novog mandata.

Prema nedavnoj anketi koju su proveli Associated Press i Nacionalni centar za istraživanje mišljenja na Univerzitetu u Chicagu (NORC), 77 posto javnosti, uključujući 69 posto demokrata, misle da je Biden prestar da bi bio efikasan još četiri godine.

Druga prepreka je Kamala Harris, za koju se pretpostavlja da će se kandidirati za potpredsjednicu.

Zbog njihove zabrinutosti oko Bidenove poodmaklih godina, fokus birača će biti usmjeren na njegovu pretpostavljenu potpredsjednicu, koju Ignatius opisuje kao manje popularnu od predsjednika.

Kamala Harris ima mnogo hvale vrijednih kvaliteta, ali jednostavno nije uspjela steći popularnost u zemlji, pa čak ni unutar svoje Demokratske stranke, kazao je.

Biden bi mogao usvojiti otvoreniji proces odabira jače figure za potpredsjednika, kazao je.

‘Neka predsjednik razgovara sam sa sobom’

Vjeruje da postoji mnogo dobrih alternativa, počevši od sadašnje gradonačelnice Los Angelesa Karen Bass, za koju se nada da će biti Bidenov prvi izbor, ili ministrice trgovine Gine Raimondo.

Političari koji dobro poznaju Bidena, a razgovarali su s autorom članka, kažu da bi predsjednik, kada bi bio uvjeren da je Trump zaista poražen, osjećao da je izvršio svoju političku misiju.

Međutim, kandidirat će se ponovo ako bude vjerovao svojoj intuiciji da će Trump biti kandidat Republikanske stranke i da ima najbolje šanse da pobijedi prethodnika te spasi zemlju od noćne more ”predsjednika željnog osvete”.

Ignatius nastavlja kako ne postoji jasna alternativa za Bidena, izražavajući nadu da će sadašnji predsjednik razgovarati sam sa sobom o tome da li da se kandidira ili ne.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada