Ukrajina ponovno zauzela naftne platforme blizu Krima

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu od Rusije nad nekoliko naftnih i plinskih platformi u blizini Krima, objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba GUR.

Ukrajinske snage su objavile snimke njihovih vojnika na platformama (AFP)

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu od Rusije nad nekoliko naftnih i plinskih platformi u blizini Krima, objavila je u ponedjeljak ukrajinska vojna obavještajna služba GUR.

U objavi na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka, stoji da su kijevske snage ponovno zauzele platforme poznate kao ‘Bojkovi tornjevi’ u “jedinstvenoj operaciji”, prenosi Hina.

Rečeno je da su platforme od 2015. pod okupacijom Rusije koja je zauzela i anektirala Krim 2014, a Moskva ih je koristila u vojne svrhe od početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusija nije zasad komentirala izvještaj. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti informacije GUR-a.

“Za Ukrajinu je ponovno preuzimanje kontrole nad Bojkovim tornjevima od strateške važnosti i, kao rezultat toga, Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe”, tvrdi GUR u videu objavljenom na Telegramu.

Ukrajinske snage tvrde da su zarobile ‘vrijedne trofeje’ (AFP)

“Rusiji je uskraćena mogućnost da u potpunosti kontrolira vode Crnog mora, a to za Ukrajinu znači mnogo koraka bliže povratku Krima”, navodi se.

Tokom operacije, objavio je GUR, došlo je do sukoba između ukrajinskih specijalnih snaga na brodovima i ruskog borbenog aviona, koji je oštećen i prisiljen na povlačenje.

GUR je također zarobio druge “vrijedne trofeje” poput helikopterske municije i radarskog sistema koji može pratiti kretanje brodova u Crnom moru, rečeno je.

Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je rano u utorak da je vraćanje kontrole nad Bojkovim tornjevima važno jer su te strukture koristile ruske snage za “sve vrste nadzora, kontrole i senzora za nadzor, proširujući rusko operativno djelovanje” u Crnom moru.

“Odbrambena obavještajna služba Ukrajine lišila je Ruse mnogih mogućnosti praćenja i obavještajnih sposobnosti tako što ih je izbacila iz ovih tornjeva. Ovaj korak bio je ključan ne samo u ukrajinskoj borbi za Crno more, već i za više prostora za njene obalne i zračne operacije”, napisao je.

Ruski vojni blogeri ustvrdili su u ponedjeljak da su platforme bile nenaseljene više od godinu dana i da ukrajinska operacija kratkog iskrcavanja trupa na strukture prošlog mjeseca nije bila praćena stalnom vojnom prisutnošću i da je imala veliku cijenu za ukrajinske snage.

Prije nego što je Rusija zauzela poluotok Krim, Ukrajina je crpila značajan dio svog prirodnog plina iz pojasa Crnog mora, opskrbljujući plinom ne samo Krim, već kopnene regije Ukrajine.

Izvor: Agencije