Libija: Više od 5.200 poginulih u poplavama, hiljade se vode kao nestali

Broj nestalih nakon poplava dostigao je deset hiljada, saopštili su danas zvaničnici Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Oko 7.000 porodica ostaje zarobljeno u pogođenim područjima (Reuters)

Ministarstvo unutrašnjih poslova istočnolibijske administracije navodi kako je najmanje 5.200 osoba poginulo u poplavama koje su pogodile ovaj dio Libije. Humanitarne agencije do sada su objavile manje brojke, ali su upozorile kako bi broj žrtava mogao naglo porasti jer se za hiljadama osoba i dalje traga.

Strahuje se kako je najmanje 10.000 osoba nestalo u libijskim poplavama koje su odnijele blizu četvrtinu istočnog grada Derna.

„Tijela leže posvuda – u moru, u dolinama, ispod zgrada“, izjavio je nakon posjete Derni Hichem Abu Chkiouat, ministar civilne avijacije u administraciji koja kontrolira istok države.

„Više od 1.000 tijela je nađeno u Derni. Ne pretjerujem kada kažem kako je 25 posto grada nestalo. Mnoge, mnoge zgrade su srušene.“

Brojni gradovi pogođeni

Ranije je ministar zdravstva libijske Vlade saopćio kako je broj poginulih u poplavama u Libiji dostigao 3.000, dok se još hiljade vode kao nestali.

Iz Libijskog Crvenog polumjeseca jutros su saopćili da su katastrofom najviše pogođeni gradovi Derna, Bengazi, Bayda i Al Marj, kao i Susa, prenijela je Anadolija.

“Statistika uključuje sve pogođene gradove koji su bili izloženi poplavama”, rekao je izvor, ističući da je najviše ljudi umrlo od utapanja ili urušavanja stambenih zgrada.

Broj nestalih nakon poplava dostigao je deset hiljada, saopštili su danas zvaničnici Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, javlja AP.

U toku spasilačke akcije

Oko 7.000 porodica ostaje zarobljeno u pogođenim područjima, rekao je izvor, dodajući da su u toku spasilačke akcije na njihovoj evakuaciji.

Libijski Crveni polumjesec također je izgubio četiri svoja radnika dok je pomagao u spasilačkim naporima, dok se još jedan i dalje vodi kao nestao.

Abdul Hamid Dbeibeh, šef libijske vlade jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, proglasio je sva područja izložena oluji i poplavama zonama katastrofe i objavio trodnevnu nacionalnu žalost.

Izvor: Agencije