Tajvan: Kineska formacija se obučava u zapadnom Pacifiku

Pomorska formacija, predvođena nosačem aviona ‘Shandong’, prešla je 60 nautičkih milja prema jugoistoku Tajvana i ušla u zapadni Pacifik, naveo je Tajpej.

'Shandong' je sudjelovao u vojnim vježbama oko Tajvana u aprilu, djelujući u zapadnom Pacifiku (Reuters)

Kineska pomorska formacija, predvođena nosačem aviona “Shandong”, prešla je u ponedjeljak 60 nautičkih milja prema jugoistoku Tajvana i ušla u zapadni Pacifik radi obuke, saopćilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je od 5:40 sati ujutro po lokalnom vremenu također uočilo 11 kineskih vojnih aviona, uključujući lovce J-16, u identifikacijskoj zoni tajvanske protuzračne odbrane i da su njegove snage pružile “adekvatan odgovor”, prenosi Hina.

“Shandong” je sudjelovao u kineskim vojnim vježbama oko Tajvana u aprilu, djelujući u zapadnom Pacifiku.

Pojačane vojne aktivnosti

Također je plovio kroz Tajvanski tjesnac u junu.

Jedan američki i jedan kanadski ratni brod plovili su kroz Tajvanski tjesnac u subotu, u drugoj takvoj zajedničkoj misiji od juna.

Kina, koja tvrdi kako polaže pravo na Tajvan i nikada nije isključila mogućnost upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu, pojačala je vojne aktivnosti u blizini otoka, odgovarajući na ono što naziva “dosluhom” između Tajvana i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije