Italija najavila povlačenja iz kineske inicijative ‘Pojas i put’

Italija je jedina država članica grupe G7 koja je potpisala globalni trgovinski i infrastrukturni plan temeljen na drevnom ‘Putu svile’, koji je povezivao Kinesko carstvo sa Zapadom.

Giorgia Meloni je Li Qianqomu prenijela namjeru napuštanja projekta (EPA)

Predsjednica italijanske Vlade Giorgia Meloni je, tokom sastanka s kineskim premijerom Li Qianqom na samitu grupe zemalja G20, naznačila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative “Pojas i put”.

Italija želi umanjiti negativnu reakciju Pekinga te će nastojati obnoviti sporazum o strateškom partnerstvu s Kinom, koji je prvobitno potpisala 2004. godine, a čija je svrha poticanje ekonomske saradnje.

Italija je jedina država članica grupe G7 koja je potpisala inicijativu “Pojas i put”, globalni trgovinski i infrastrukturni plan temeljen na drevnom “Putu svile”, koji je povezivao Kinesko carstvo sa Zapadom, prenosi Hina.

“Premijerka Meloni je kineskom kolegi prenijela namjeru napuštanja projekta”, objavio je list Corriere della Sera, dodavši kako je Li pokušao uvjeriti Meloni da još jednom razmotri tu odluku.

Umirivanje zapadnih saveznika

Italijanski političari dovode u pitanje vrijednost inicijative “Pojas i put”, koju je prethodna vlast potpisala 2019. godine i koja predstavlja izvor nesuglasica sa zapadnim saveznicima zbog zabrinutosti u pogledu širenja kineskog utjecaja.

Italijani su Kinezima rekli da njihovu odluku nisu nametnule Sjedinjene Američke Države, dodao je list, što odgovara sličnim izvještajima iz drugih italijanskih novina.

Italija iduće godine predsjeda grupom G7, a izmjena njenog odnosa s Pekingom trebala bi umiriti njene zapadne saveznike.

Meloni i Li su na samitu G20 u New Delhiju raspravljali o poboljšanju odnosa, piše u saopćenju premijerkinog ureda.

“Italija i Kina dijele Globalno strateško partnerstvo, čija je 20. godišnjica iduće godine i koja će biti znak unapređenja prijateljstva i saradnje u svakom području zajedničkog interesa”, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije