Izvještaj: Japan će započeti ispuštanje vode iz Fukushime već krajem augusta

Japansko nuklearno regulatorno tijelo prošlog je mjeseca dalo odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne ispuštati vodu.

Japan planira početi ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima (EPA)

Japan planira početi ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima uništene cunamijem u okean već krajem augusta, izvijestio je u ponedjeljak japanski dnevnik Asahi Shimbun pozivajući se na neimenovane vladine izvore, jhavlja Hina.

Objava će vjerovatno uslijediti nedugo nakon što se premijer Fumio Kishida sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Sjedinjenim Američkim Državama sljedeće sedmice i objasni im sigurnost dotične vode, rečeno je, prenosi Reuters.

Odobrenje za elektranu

Japansko nuklearno regulatorno tijelo prošlog je mjeseca dalo odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne ispuštati vodu – za koju Japan i Međunarodna agencija za atomsku energiju kažu da je sigurna, ali obližnje zemlje strahuju da bi mogla kontaminirati hranu.

Koćarski ribolov trebao bi započeti u septembru kod Fukushime, sjeveroistočno od Tokija, a vlada namjerava započeti s ispuštanjem vode prije početka ribolovne sezone, pišu novine.

Izvor: Agencije