Južna Koreja: Problemi natjerali Pjongjang da otvori granice

Sjeverna Koreja je jučer objavila da je dozvolila svojim državljanima u inostranstvu da se vrate u zemlju, nakon zatvaranja koje je trajalo tri godine zbog COVID-19.

Zbog zatvaranja granice, Sjeverna Koreja se suočila s raznim ekonomskim poteškoćama (EPA)

Južna Koreja tvrdi da su ekonomske poteškoće razlog zašto je Sjeverna Koreja ponovo otvorila svoje granice, koje je držala zatvorenima tri godine u sklopu mjera protiv pandemije COVID-19, prenosi Anadolija.

Kako navodi agencija Yonhap, glasnogovornik Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje Koo Byoung-sam je povodom ponovnog otvaranja granica Sjeverne Koreje naveo da su ekonomski problemi najviše doprinijeli odluci Pjongjanga.

“Zbog zatvaranja granice, Sjeverna Koreja se suočila s raznim ekonomskim poteškoćama”, rekao je Koo na konferenciji za novinare.

Dodao je da Pjongjang “dopušta samo svom osoblju u inostranstvu da se vrati u zemlju”.

Ublažavanje mjera

Koo je kazao da postoji ozbiljna zabrinutost da bi Sjevernokorejci koji su izbjegli u Kinu mogli biti prisilno vraćeni u domovinu.

“Ponavljamo još jednom da tražitelje azila ne treba prisilno slati u Sjevernu Koreju. Njihove želje se moraju poštovati”, naglasio je Koo.

Sjeverna Koreja je jučer objavila da je dozvolila svojim državljanima u inostranstvu da se vrate u zemlju, nakon zatvaranja koje je trajalo tri godine zbog COVID-19.

Pjongjang je ublažio mjere zatvaranja nakon čega je omogućen i prvi međunarodni putnički let 22. augusta, poslije skoro tri godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada