Dmitri Utkin, čečenski veteran, neonacista i Prigožinova desna ruka

Na listi putnika u srušenom avionu u srijedu u Rusiji bio je i Dmitrij Utkin, po čijem je nadimku Wagner paravojna grupa dobila ime.

Fotografija Dmitrija Urkina ima malo, ali na jednoj koja kruži internetom, vide se neonacističke tetovaže po njegovom tijelu (Reuters)

Osim imena Jevgenija Prigožina, na spisku putnika u avionu koji je u srijedu pao u Rusiji bilo je još devet ljudi, prema podacima ruskih zvaničnika za avijaciju.

Najzanimljiviji među njima je Dmitrij Utkin, po kojem je, kako se vjeruje, grupa Wagner dobila ime, piše BBC.

Među putnicima su bili i Valerij Čekalov, koji je, kako se pretpostavlja, bio ključna osoba za finansije grupe.

Kada je riječ o Utkinu, njegovo ime ne može se zaobići kada je riječ o Wagneru, jer je vezan uz čitavu njegovu historiju.

Pedesettrogodišnjak je bio učesnik dva ruska rata u Čečeniji u periodu od 1994. do 2000. godine.

Vjeruje se da je uključen u Wagner od njegovih najranijih dana, 2014. godine.

Sama grupa je dobila ime po Utkinovom nadimku Wagner, što je referenca na Richarda Wagnera, omiljenog kompozitora nekadašnjeg nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Centralna komanda i borbeni treninzi

Posljednjih godina Utkin je navodno bio Prigožinova desna ruka te je bio odgovoran za centralnu komandu i borbene treninge.

Utkinovih fotografija ima jako malo, ali na jednoj koja kruži internetom, selfiju, vide se neonacističke tetovaže po njegovom tijelu.

Prema Utkinovom CV-u sa interneta, koji vjerovatno potiče iz 2013. godine, a koji je otkrila istraživačka web stranica Bellingcat, od 1988. do 2008. godine je služio je u GRU-u, ruskom vojnom obavještajnom odjelu.

Kaže se da je za učešće u borbenim operacijama dobio nagrade od vlade, a među njegovim profesionalnim kvalitetama navodi se i vještina rukovanja oružjem.

Utkin je postao plaćenik nakon što je napustio vojnu obavještajnu službu i stekao utjecaj u Wagneru kada se ta grupa borila na strani proruskih separatista u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Vjeruje se da je bio uključen u operacije grupe u Siriji i Africi.

U istrazi BBC-a iz 2021. godine navedena je njegova povezanost s dokumentima koji su razotkrili Wagnerovo učešće u libijskom građanskom ratu.

Na fotografiji iz 2016. godine Utkin je viđen na prijemu kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, u vrijeme kada je ruska vlada poricala povezanost s Wagnerom.

Od tada je Putin priznao da je ruska vlada finansirala grupu milijardama dolara.

Kada je riječ o Valeriju Čekalovu, vjeruje se da je vodio Prigožinovo poslovanje nevezano za borbene operacije, a koje je poslužilo za finansiranje paravojne grupe.

Bio na čelu projekata Wagnera u Africi

Povezivan je s Evro Policom, kompanijom povezanom s Prigožinom, koja je potpisala ugovore o proizvodnji nafte i plina u Siriji 2017. godine.

Također je, kako se vjeruje, bio na čelu projekata Wagnera u Africi.

Ostalih pet osoba koje su bile na listi putnika Wagnerovi su borci – Jevgenij Makarjan, Sergej Propustin, Aleksander Totmin i Nikolaj Matusejev.

S obzirom na to da je Prigožin uvijek bio pažljivo čuvan, može se pretpostaviti da se radi o njegovim tjelohraniteljima.

Ostale tri osobe koje su navedene među žrtvama su dva pilota i stjuardesa.

Za te tri osobe nema informacija o povezanosti s Prigožinom.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada