Šumski požari pustoše Grčku, brojna naselja evakuirana

Šumski požari nastavili su da izazivaju pustoš širom Grčke, prijeteći predgrađima glavnog grada Atine.

Glavni front vatre približava se planini Parnitha (EPA)

Šumski požari nastavili su da izazivaju pustoš širom Grčke, prijeteći sjevernim predgrađima glavnog grada Atine, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

“Požar koji je izbio oko podneva u gradu Fyli, koji se nalazi 25 kilometara (16 milja) od centra Atine, nastavio je nekontrolirano da gori i proširio se u mnogim pravcima, što je dovelo do evakuacije brojnih naselja u tom području”, objavila je u utorak navečer javna televizija ERT.

Dodaje se da se glavni front vatre približava planini Parnitha, gdje se nalazi radarska baza grčke ratne avijacije.

U gradu Aspropirgos, koji se nalazi 16 kilometara sjeverozapadno od centra Atine i gdje se nalazi velika industrijska zona, požar je uništio i ozbiljno oštetio mnoge fabrike.

Zbog vatre su evakuisana brojna naselja (EPA)

Evakuirana naselja

Zbog vatre su evakuirana najmanje tri naselja u toj oblasti i obustavljen je željeznički saobraćaj na pojedinim dionicama.

U sjeveroistočnom lučkom gradu Aleksandropolisu požar traje od vikenda, a evakuirane su na desetine naselja i bolnica i preduzete mjere da se po potrebi evakuira i grad.

Glasnogovornik Nacionalne vatrogasne službe Yiannis Artophios rekao je da će u Grčku uskoro stići veća pomoć Evropske unije u okviru Mehanizma civilne zaštite.

“To uključuje avione za gašenje požara i vatrogasna vozila, kao i vatrogasce”, dodao je on.

Meteorološko odjeljenje Nacionalne opservatorije Atine objavilo je da je 161.874 hektara šumske površine širom zemlje izgorjelo između 19. i 21. augusta.

Izvor: Agencije