UN: Ove godine ubijeno više od 200 Palestinaca i približno 30 Izraelaca

Specijalni koordinator za Bliski istok Tor Wennesland u Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio je da porast nasilja podstiče rastuće očajanje Palestinaca.

Izraelska kontrolna tačka kod Huware, na okupiranoj Zapadnoj obali (Reuters)

U izraelsko-palestinskom sukobu ove godine ubijeno je više od 200 Palestinaca i gotovo 30 Izraelaca, što je više nego cijele 2022. i najviše od 2005. godine, rekao je specijalni koordinator za Bliski istok Tor Wennesland, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

On je u Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da porast nasilja podstiče rastuće očajanje Palestinaca koji i dalje teže osnivanju nezavisne države. Istakao je kako nema napretka ka “političkom horizontu” i da su ključna pitanja sukoba zapostavljena čime je stvoren opasan i nestalan vakuum koji su popunili “ekstremisti” na obje strane.

Izaslanik UN-a je naveo kako ne prestaje širenje jevrejskih naselja, koja su nelegalna po međunarodnom pravu i “suštinska prepreka miru”, te izraelsko rušenje palestinskih kuća, operacije na okupiranoj Zapadnoj obali pod palestinskom administrativnom i policijskom kontrolom i napade jevrejskih naseljenika, te “aktivnost palestinskih ekstremista”.

Uz to je Palestinska uprava u nezavisnoj finansijskoj situaciji, a agencijama UN-a, uključujući agenciju za palestinske izbjeglice UNRWA, nedostaju novčani fondovi.

Wennesland je zato apelirao na smirivanje situacije na terenu i bavljenje najkritičnijim pitanjima, te potrebu za “obnavljanjem političkog horizonta”.

Stavovi SAD-a i Rusije

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u UN-u Linda Thomas-Greenfield koja je predsjedavala sastankom osudila je nasilje obje strane i apelirala na hitne korake da se smanji eskalacija. Ona je ponovila podršku SAD-a za rješenje sukoba po modelu dvije države i dijalog “u dobroj vjeri” između strana.

Podsjetila je i na nedavno postavljenje saudijskog ambasadora u susjednom Jordanu kao nerezidentnog generalnog konzula u Jerusalemu i dodala kako će SAD podržavati napore koji će približiti rješenje o dvije države.

Zamjenik ambasadora Rusije u UN-u Dmitrij Poljanski je rekao Vijeću da dugotrajni zastoj mirovnog procesa uz nastavak nelegalnih unilateralnih akcija Izraela stvara nepovratne činjenice na terenu, koje negiraju izglede za obnovu direktnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca. On je označio tempo širenja jevrejskih naselja bez presedana najvećom prijetnjom.

Poljanski je posjetu regiji generalnog sekretara UN-a Antonija Gutteresa koja se očekuje do kraja godine označio blagovremenom i ponovio poziv Rusije da se održi sastanak takozvane četvorke mirovnih posrednika, UN, SAD, EU i Rusije, radi „obnove mirovnog procesa i direktnih izraelsko-palestinskih pregovora o pitanjima finalnog statusa“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada