Spašena djeca iz viseće kabinske žičare u Pakistanu

U rizičnoj operaciji vojska je spasila sedmero djece i učitelja zarobljene u kabini žičare koja je visila visi iznad duboke provalije nakon što je pukla sajla.

Vojnici su izvelie operaciju spašavanja učenika u okrugu Battagram, provincija Khyber Pakhtunkhw (EPA)

U visokorizičnoj operaciji kompliciranoj olujnim vjetrovima, pakistanska vojska spasila je u utorak sedmero djece i učitelja zarobljene u kabini žičare koja je visila visi iznad duboke provalije nakon što je pukla sajla, objavio je premijer Kakar.

Sva djeca zaglavljena u žičari su sada spašena, objavio je Kakar na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

“Odličan timski rad vojske, spasilačkih timova, okružne uprave kao i lokalnog stanovništva”, dodao je.

Državni emiter PTV javio je ranije da je akcija spašavanja helikopterom prekinuta zbog mraka i nepovoljnih vremenskih uslova, ali je spašavanje nastavljeno drugim sredstvima.

Sedam učenika i jedan učitelj zapeli su u žičari od 7:00 sati ujutro, kada su putovali u školu u udaljenom planinskom području u Battagramu, oko 200 kilometara sjeverno od Islamabada, rekli su dužnosnici.

Dvoje djece je spašeno, kazali su glasnogovornik spasilačke agencije i okružni dužnosnik.

Operacija se nastavlja, a trenutno nisu dostupni nikakvi drugi detalji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Žičara je ostala visjeti na jednoj sajli nakon što je druga pukla na pola puta preko provalije na 274 metra iznad tla, rekao je za Shariq Riaz Khattak, dužnosnik spasilačke službe.

Spašavanje otežano zbog vjetra

Spasilačka misija otežana je zbog olujnog vjetra u tom području i činjenice da lopatice rotora helikoptera mogu dodatno destabilizirati kabinu žičare, dodao je.

“Naša situacija je neizvjesna, zaboga, učinite nešto…”, rekao je Gulfaraz, 20-godišnjak koji se nalazi u kabini žičare, telefonom za lokalni televizijski kanal Geo News, apelirajući na vlasti da ih što prije spasi.

Kazao je da su ostali učenici imaju između 10 i 15 godina, a jedan se onesvijestio od vrućine i straha.

Izvor: Agencije