Trump neće učestvovati u republikanskim debatama

Prva republikanska debata održat će se u srijedu u Milwaukeeju, na sjeveroistoku SAD-a, a pravo učešća steklo je sedam kandidata.

Donald Trump ima dosad najveću podršku svoje baze, pokazuju ankete (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u da neće učestvovati u debatama Republikanske stranke u okviru izbora stranačkog predsjedničkog kandidata, od kojih će prva biti održana u srijedu, prenosi Hina.

“Javnost zna ko sam i koliko sam uspješan bio kao predsjednik, s energetskom nezavisnosti, granicama i snažnom vojskom, najvećim smanjenjem poreza i propisa, s nultom stopom inflacije, najjačom ekonomijom u historiji i puno drugih stvari”, poručio je Trump na svojoj mreži Društvena istina.

“Zato neću učestvovati u debatama!”, rekao je, istaknuvši da ima 62 posto podrške na republikanskim predizborima, što je 46 postotnih bodova prednosti u odnosu na njegova najozbiljnijeg konkurenta, guvernera Floride Rona DeSantisa.

Ron DeSantis će “pasti kao bolesna ptica”, narugao se bivši predsjednik.

Pet mjeseci prije početka izbora na kojima će se odlučiti o republikanskom kandidatu za američke predsjedničke izbore 2024, Donald Trump ima dosad najveću podršku svoje baze.

Međutim, pravosudne afere bacaju sjenku na njegov pokušaj povratka u Bijelu kuću.

Najveća podrška

Prva republikanska debata održat će se u srijedu u Milwaukeeju, na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država.

Sedmero kandidata je ispunilo uslove za učešće u debatama.

To su Ron DeSantis i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum, bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence, njegova bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley i senator Južne Karoline Tim Scott.

Tu su još biznismen Vivek Ramaswamy i bivši guverner New Jerseyja Chris Christie koji su trenutno za petama najizglednijem kandidatu Ronu DeSantisu u anketama provedenim u Iowi i u New Hampshireu, prvim državama koje će glasati na predizborima.

Vrh Republikanske stranke dao je Trumpu vremena do ponedjeljka da odluči hoće li učestvovati na njima.

New York Times piše da će Donald Trump dok bude trajala debata u Milwaukeeju dati intervju Tuckeru Carlsonu, nekadašnjoj voditeljskoj zvijezdi konzervativnog Fox Newsa, koji će se prikazati na X-u, bivšem Twitteru.

Njegov izborni štab nije htio potvrditi tu informaciju.

Izvor: Agencije