Niger ponovno otvara granice s pet susjeda sedmicu dana nakon puča

Sve granice Nigera bile su zatvorene nakon objave pučista na državnoj televiziji prošle sedmice kada je smijenjen predsjednik Mohamed Bazoum.

General Abdourahmane Tchiani, kojeg su vođe državnog udara proglasili novim šefom države Niger, stiže na sastanak s ministrima u Niamey (Balima Boureima/Reuters)

Niger je najavio ponovno otvaranje granica s nekoliko svojih susjeda sedmicu dana nakon državnog udara koji su osudile strane sile i koji je izazvao strah od šireg sukoba u zapadnoafričkoj regiji Sahel.

“Kopnene i zračne granice s Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom ponovno su otvorene od 1. augusta 2023.”, rekao je u utorak glasnogovornik prelazne vojne vlade na državnoj televiziji.

Vlada je zatvorila granice 26. jula uz objavu da je smijenila s vlasti demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma.

Granice koje su ponovno otvorene uglavnom su u udaljenim pustinjskim područjima. Ključni ulazi u Niger za trgovinu i dalje su zatvoreni zbog ograničenja koja je nametnuo regionalni blok.

Državni udar u Nigeru bio je sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi u manje od tri godine.

U nedjelju je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetila da će upotrijebiti silu ako vojnici ne vrate Bazouma na vlast nakon jednosedmičnog ultimatuma.

Kao odgovor, Burkina Faso i Mali, koji su doživjeli dva državna udara od 2020. godine, udružili su se u protivljenju ostatku 15-članog regionalnog bloka, rekavši da će vanjsku agresiju na Niger smatrati objavom rata.

Poziv na deeskalaciju

Šefovi ministarstava odbrane iz ECOWAS-a trebali bi započeti dvodnevni sastanak u glavnom gradu Nigerije, Abuji, u srijedu kako bi razgovarali o situaciji u Nigeru.

Očekuje se da će delegacija iz regionalnog bloka također stići u glavni grad Nigera Niamey u srijedu kako bi započela razgovore s vojnom vladom, koju vodi general Abdourahmane Tchiani.

Već su prvi vojni avioni koji su prevozili uglavnom evropske državljane sletjeli u Pariz i Rim u srijedu, iako dosad nije bilo najava o povlačenju stranih trupa.

Francuska, Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Italija imaju jedinice u Nigeru u misijama protiv pobunjenika i obuke, pomažući vojsci u borbi protiv grupa povezanih s al-Qaidom i ISIL-om (ISIS).

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je u srijedu da nema zabrinutosti za sigurnost njemačkih vojnika.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani također je rekao da se svaka zapadna vojna intervencija za obnovu demokratije mora isključiti jer bi se to “shvatilo kao nova kolonizacija”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada