Istog dana izbori i referendum o četiri pitanja u Poljskoj

Odlučuje se o privatizaciji državnih kompanija, podizanju granice za odlazak u penziju, postavljanju ograde na granici s Bjelorusijom i o planiranoj reformi europske politike azila.

Poljaci će 15. oktobra birati novi sastav državnog parlamenta (Reuters)

Poljski zastupnici odlučili su da se referendum na kojem će se izjašnjavati o podizanju granice penzionisanja i politici azila održati na dan parlamentarnih izbora 15. oktobra,  a tim potezom, po analitičarima, Vlada želi mobilizirati svoje birače, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Vladajuća nacionalistička stranka Prava i pravde (PiS) kaže kako želi da narod odluči o četiri pitanja: privatizaciji državnih kompanija, podizanju granice za odlazak u penziju, postavljanju ograde na granici s Bjelorusijom i o planiranoj reformi europske politike azila.

No, opozicija optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju svojih birača i demoniziranje opozicije.

Iz PiS-a tvrdi kako je glavna opoziciona liberalna stranka Građanska platforma (PO) produžena ruka stranih interesa, posebno onih u Njemačkoj, te da kompanijama iz te države želi prodati državnu imovinu.

Obostrane kritike

Vlada također kritizira PO da je blaga prema migrantima i podsjeća da je ta stranka, kada je bila na vlasti, podigla granicu penzionisanja, sugerirajući tako biračima da će to ponovo učiniti bude li u prilici ponovo upravljati državom.

Iz PO odbacuju kritike i kažu kako je upravo sadašnja Vlada prodavala državne firme ispod cijene i na dobro plaćena radna mjesta zapošljavala svoje pristalice.

Što se migranata tiče, PO kaže da PiS nije bio efikasan u zaustavljanju ilegalnih migranata i da je povećao broj viza za radnike iz Azije i s Bliskog istoka.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada