Ministri vanjskih poslova SAD-a, Japana i Južne Koreje pripremaju trilateralni samit

Trilateralni samit biće održan u petak u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu u blizini Washingtona po želji američkog predsjednika Joea Bidena da se njegovi gosti iz Japana i Južne Koreje ugoste u intimnijem ambijentu.

Mornaričke snage Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje izvele su nedavno zajedničku vježbu protiv podmornica (EPA - Ilustracija)

Ministri vanjskih poslova Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, održali su online sastanak kako bi se pripremili za “historijski trilateralni samit”, koji će biti održan kasnije ove sedmice, saopštilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Japana Yoshimasa Hayashi i njegove kolege iz SAD-a i Južne Koreje, Antony Blinken i Park Jin, složili su se da je saradnja između tri zemlje postala još značajnija, ne samo zbog zajedničke prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreje, već i zbog mira i stabilnosti u svijetu i slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, navodi se u saopštenju tri ministarstva, prenosi agencija Kyodo.

Trilateralni samit biće održan u petak u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu u blizini Washingtona po želji američkog predsjednika Joea Bidena da se njegovi gosti iz Japana i Južne Koreje ugoste u intimnijem ambijentu, u kojem bi SAD i američki saveznici u Aziji osnažili međusobnu koordinaciju odgovora na prijetnje iz Sjeverne Koreje.

‘Nuklearna prijetnja’

U međuvremenu, sjevernokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam upozorio je da su SAD od početka ove godine rasporedile kolosalne nuklearne kapacitete u Južnoj Koreji, dovodeći situaciju na Korejskom poluostrvu do ivice nuklearnog rata.

“Sjedinjene Američke Države, čija je neprijateljska politika prema Sjevernoj Koreji ujedno i zvanična državna politika i otvoreno kršenje nezavisnih razvojnih i sigurnosnih interesa Sjeverne Koreje, dovode situaciju u sjeveroistočnoj Aziji do ivice izbijanja nuklearnog rata”, ukazao je Kang na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, prenio je ranije TASS.

Prema njegovim tvrdnjama, Amerika je od početka godine rasporedila u Južnu Koreju ogroman broj strateških nuklearnih sredstava, podmornicu na nuklearni pogon, strateški bombarder i borbenu grupu nuklearnih nosača aviona.

Kang je podsjetio da su SAD sa svojim dalekoistočnim saveznicima izvele i više velikih združenih vojnih manevara oponašajući totalni rat sa Sjevernom Korejom.

Izvor: Agencije