Kanadski Sjeverozapadni teritoriji proglasili izvanredno stanje zbog požara

Proglašenje izvanrednog stanja daje vlastima dodatne ovlasti za reagiranje na hitne slučajeve, a pokazuje i koliko je golema šteta koju su ove godine prouzročili požari.

Vlada kanadskih Sjeverozapadnih teritorija proglasila je izvanredno stanje zbog šumskih požara koji su pogodili mnoge zajednice (Reuters)

Vlada kanadskih Sjeverozapadnih teritorija proglasila je izvanredno stanje zbog šumskih požara koji su pogodili mnoge zajednice, a predstavljaju rizik i za glavni grad teritorija Yellowknife, javlja Hina.

Proglašenje izvanrednog stanja daje vlastima dodatne ovlasti za reagiranje na hitne slučajeve, a pokazuje i koliko je golema šteta koju su ove godine prouzročili požari.

“To omogućuje (vladi) da nabavi i rasporedi potrebne resurse za podršku upravljanju ovom sezonom požara bez presedana i zaštiti zdravlje i sigurnost stanovnika Sjeverozapadnih teritorija”, rekla je teritorijalna vlada u izjavi.

Grad Yellowknife također je proglasio lokalno izvanredno stanje kasno u ponedjeljak kako bi se pripremio za potencijalne rizike od obližnjih požara.

Proglašenje iz opreza

Proglašenje je napravljeno iz opreza, a stanovnici se ne trebaju evakuirati, kazali su gradski dužnosnici.

“Stanovnici bi trebali ostati mirni i osigurati da budu spremni u slučaju da se situacija promijeni”, rekla je gradonačelnica Yellowknifea Rebecca Alty.

Yellowknife je glavni grad Sjeverozapadnih teritorija i nalazi se 450 km južno od Arktičkog kruga. S oko 20.000 stanovnika jedno je od najvećih naselja na rijetko naseljenom sjeveru.

Tokom vikenda, stanovnicima većine zajednica u regiji South Slave u Sjeverozapadnim teritorijima, smještenoj uz granicu s Albertom, naređena je evakuacija.

Stotine razornih požara

Zaselak Enterprise, naselje s nešto više od 100 ljudi, gotovo je potpuno uništen vatrom, izvijestio je CBC News u utorak, citirajući gradonačelnika Enterprisea.

Šumski požari su ove godine zahvatili dijelove gotovo svih 13 kanadskih provincija i teritorija.

Opožareno je više od 130.000 kvadratnih kilometara zemlje, najviše zabilježeno za ovaj dio sezone, a gotovo 168.000 ljudi bilo je prisiljeno evakuirati se u nekom trenutku.

Sjeverozapadni teritoriji su do sada imali 265 šumskih požara ove godine, mnogo više od desetogodišnjeg prosjeka od 185.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada