Velika Britanija priznala genocid ISIL-a nad Jezidima

Borci ISIL-a su 2014. u iračkoj regiji Sinjar sistemski ubijali i porobljavali hiljade muškaraca i žena.

Mnogi su pobjegli u kampove za interno raseljene osobe (IDL) u Siriji i Iraku, a drugi su pronašli utočište u inostranstvu (Reuters)

Velika Britanija je priznala da je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) počinila “djela genocida” nad jezidskim narodom 2014. godine.

Obilježavajući devetu godišnjicu zločina koje je ISIL počinio nad jezidskom zajednicom, odluka Ujedinjenog Kraljevstva u utorak uslijedila je nakon presude njemačkog Saveznog suda pravde koji je bivšeg borca ISIL-a proglasio krivim za djela genocida i zločine protiv čovječnosti.

U regiji Sinjar u Iraku 2014. godine borci ISIL-a sistemski su ubijali i porobljavali hiljade muškaraca i žena koje su smatrali “nevjernicima” zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Dok su mnogi pobjegli u kampove za interno raseljene osobe (IDL) u Siriji i Iraku, drugi su pronašli utočište u inostranstvu.

Britanski državni ministar za Bliski istok, lord Ahmad, rekao je da je jezidsko stanovništvo “neizmjerno patilo u rukama ISIL-a prije devet godina, a posljedice se osjećaju i danas. Pravda i odgovornost ključni su za one čiji su životi uništeni.”

Leila Shamo prikazuje tetovaže koje je napravila dok je bila u ropstvu boraca ISIL-a u svojoj kući u blizini kampa Khanke, u blizini Dohuka, u Iraku. Shamo (34) je na svojoj desnoj podlaktici ispisala imena supruga i dva sina. Na unutarnjoj strani lijeve podlaktice napisala je datum kada ih je ISIL sve zajedno zarobio; 8. avgusta 2014. (Maya Alleruzzo/AP Photo)

Dodao je: “Danas smo dali historijsko priznanje da su djela genocida počinjena nad jezidskim narodom. Ova odlučnost samo jača našu predanost osiguravanju da dobiju naknadu koja im se duguje i da imaju pristup smislenoj pravdi.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti igrati vodeću ulogu u iskorjenjivanju Daesha (arapski akronim za ISIL), uključujući obnovu zajednica pogođenih njegovim terorizmom i vodeći globalne napore protiv njegove otrovne propagande.”

Peti priznati genocid

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada je priznalo pet genocida: holokaust, Ruanda, Srebrenica, Kambodža i sada masakr nad jezidskim narodom.

Nadia Murad, predsjednica Nadijine inicijative, koja zastupa preživjele žrtve seksualnog nasilja, pozdravila je ovaj potez kao “značajnu gestu jezidskom narodu, dok se nastavlja boriti za odgovornost”.

“Nadam se da će britanska vlada sada početi tražiti pravdu za žrtve pozivajući na odgovornost borce rođene u Britaniji. Svijet sebi ne može dopustiti da pripadnici ISIL-a slobodno hodaju. Šalje poruku svijetu da možete nekažnjeno ubijati i silovati.”

Iračanin Taha al-Jumailly u sudnici na Višem regionalnom sudu u Frankfurtu prije objave presude (Frank Rumpenhorst/AP)

Sud u Frankfurtu je 2021. godine osudio Tahu al-Jumaillyja, bivšeg borca ISIL-a, na doživotni zatvor za djela genocida nad Jezidima, uključujući smrt petogodišnje djevojčice koju je kupio kao robinju i potom okovao na vrelom suncu, gdje je umrla.

U junu je Njemačka zatvorila ženu koja se pridružila ISIL-u na više od devet godina zbog zločina protiv čovječnosti nakon što je držala jezidsku ženu kao robinju.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Iraku Stephen Hitchen službeno će objaviti odluku o priznavanju genocida nad Jezidima na komemoraciji u glavnom iračkom gradu Bagdadu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada