Netanyahu garantuje da neće biti građanskog rata u Izraelu

Kada se prašina slegne narod će vidjeti da je bilo neophodno izvršiti reformu pravosuđa, rekao je premijer Izraela.

Izraelski lider je od januara suočen sa masovnim protestima demonstranata (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je za NBC News da njegova zemja ne ide ka građanskom ratu, na šta je upozorio izraelski predsjednik zbog dubokih podjela i masovnih protesta protiv novog zakona koji će jako oslabiti Vrhovni sud.

“Neće biti građanskog rata, garantujem vam to. Kada se prašina slegne narod će vidjeti da je to bilo neophodno”, rekao je Netanyahu u intervjuu, prenijela je Beta.

Netanyahu je također branio prisustvo ministara ultradesničara u svojoj vladi nakon kritika američkog predsjednka Joea Bidena.

Izraelski lider je od januara suočen sa masovnim protestima demonstranata koji vjeruju da će se slabljenjem Vrhovnog suda ukloniti jedna od nekoliko kontrola vlasti vlade i ugroziti izraelska demokratija.

On tvrdi da pažljivo uravnotežuje tri grane vlasti jer su sudije, koje nisu izabrane na izborima, preuzele previše ovlašćenja i da će ih vratiti u ruke izabranih političara.

Takva nastojanja su duboko podijelila Izrael i predsjednik Isaac Herzog je još u martu upozorio na opasnost “od pravog građanskog rata”.

‘Udaljavanje od demokratije’

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja objavljeni prošle sedmice pokazuju da 56 posto Izraelaca brine da bi politička kriza u zemlji mogla eskalirati u građanski rat.

Izraelski lider je potvrdio da podjele postoje, ali je rekao da vjeruje da je usvajanje zakona koji lišava sud mogućnosti da obara odluke vlade ako ih smatra nerazumnim, kako je rekao, vrijedilo.

Demonstranti, izraelske opozicione partije i bliski saveznici se pribojavaju da je taj novi zakon samo prvi korak udaljavanja od demokratije u Izraelu.

Značajan broj vojnih rezervista se pridružio protestu, što je zabrinjavajuće za nacionalnu sigurnost.

Netanyahu, kojem se sudi za korupciju u tri slučaja, odbacio je optužbe da je to motivisalo izmjene pravosuđa i označio ih glupošću.

Tri dijela plana reforme, od kojih je jedan ozakonjen, su uklanjanje nadležnosti Vrhovnog suda da obara odluke vlade, ovlašćenje Knesseta da prostom većinom odbacuje odluke suda i izmjena načina postavljenja sudija.

Izvor: Agencije