Amerikanci uništili hemijsko oružje, a kasetno poslali u Ukrajinu

Nakon objave da će Ukrajini poslati kontroverzno kasetno oružje, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je američka vojska uništila svoje posljednje zalihe hemijskog oružja.

Kasetna municija je bomba koja se otvara u zraku i ispušta manje 'bombe' na širokom području (Reuters - Ilustracija)

Američka vojska uništila je svoje posljednje zalihe hemijskog oružja, objavio je predsjednik Joe Biden, nekoliko sati nakon što je obznanio da je Ukrajinu odlučio poslati kontroverzno kasetno oružje, zabranjeno u više od 120 zemalja.

“S ponosom objavljujem da su Sjedinjene Američke Države sigurno uništile svoje posljednje zalihe hemijskog oružja i dovele nas korak bliže svijetu slobodnom od tog užasa”, naveo je Biden u pisanoj izjavi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjedinjene Američke Države potpisnice su Konvencije o zabrani hemijskog oružja, koju je Senat ratificirao 1997. godine, po kojoj sve potpisnice trebaju uništiti zalihe hemijskog oružja do 30. septembra ove godine.

Amerikanci su godinama uništavali svoje preostale zalihe hemijskog oružja u vojnim skladištima u Pueblu, u Coloradu, i Richmondu u Kentuckyju. Godine 2022. posljednja raketa M55 s nervnim otrovom VX uništena je u tvornici u Kentuckyju.

‘Mrlja u historiji’

Sjedinjene Američke Države imale su prije 50-ak godina 40.000 tona hemijskog oružja.

“Hemijsko oružje odgovorno je za neke od najužasnijih epizoda gubitaka ljudskih života. Iako će upotreba tog smrtonosnog oružja uvijek biti mrlja u historiji, danas je naša nacija konačno ispunila svoje obećanje da će osloboditi svoj arsenal od tog zla”, rekao je republikanski čelnik Mitch McConnell.

Hemijsko oružje počelo se koristiti u Prvom svjetskom ratu, koji su zbog toga neki nazivali i “ratom hemičara”.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, hemijsko oružje usmrtilo je 100.000 ljudi u Prvom svjetskom ratu i uzrokovalo još milion žrtava u svijetu od tada.

Biden je svega nekoliko sati prije objavio da SAD u Ukrajinu šalje kontroverzno kasetno oružje, koje je zbog neselektivnog ubijanja zabranjena u mnogim zemljama, naročito evropskim.

“Bila mi je to vrlo teška odluka”, kazao je Biden u razgovoru za CNN. “Trebalo me dugo uvjeravati da to uradim”, rekao je, pravdajući se da je tako odlučio jer je Ukrajini ponestalo municije.

Kasetna municija za Ukrajinu

Ukrajinci su, rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, pismeno zagarantovali da će kasetna municija koristiti samo za odbranu i smanjiti maksimalno rizik za civile.

Kasetna municija raspršuje ili oslobađa male eksplozivne naboje dizajnirane da eksplodiraju prije, tokom ili nakon udara.

Mnoge su zemlje zabranile njegovu upotrebu i proizvodnju prema Konvenciji iz Osla iz 2008. godine, ali potpisnice toga dokumenta nisu ni Sjedinjene Američke Države, ni Ukrajina.

Oružje je kontroverzno jer neeksplodirani “zvončići” mogu ostati na tlu godinama i kasnije možda detonirati.

Organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International izrazile su negodovanje američkom odlukom i saopćile da to može samo povećati broj civilnih žrtava.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je, pak, da i Rusija i Ukrajina koriste to oružje, ali ga Moskva koristi “u svom brutalnom ratu protiv Ukrajine, a Ukrajina za odbranu”.

Izvor: Agencije