Iranska revolucionarna garda zaplijenila komercijalni tanker u Omanskom zaljevu

Američka mornarica objavila je da je pratila situaciju u međunarodnim vodama u kojoj je učestvovalo plovilo koje se možda bavilo krijumčarenjem te je odlučila ne intervenirati.

Iran još nije komentirao incident (Vahid Salemi/AP)

Iranska revolucionarna garda je danas u međunarodnim vodama u Omanskom zalivu zaplijenila komercijalni tanker, koji je vjerovatno bio umiješan u šverc, saopštila je američka mornarica.

Peta flota američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu objavila je u četvrtak u saopćenju da prati incident, ali procjenjuje da okolnosti “ne zahtijevaju daljnji odgovor”.

“Pomorske snage SAD-a su rasporedile pomorska sredstva da pažljivo prate situaciju”, rekao je komandant Tim Hawkins, ali je dodao da je Centralna komanda mornaričkih snaga procijenila da nema potrebe za daljim odgovorom, prenosi Reuters.

Američka mornarica je jučer saopštila da je intervenisala kako bi spriječila Iran da zaplijeni dva komercijalna tankera u Omanskom zalivu.

“Snage SAD-a ostaju budne i spremne da zaštite pravo na zakoniti pomorski saobraćaj u kritičnim vodama Bliskog istoka”, rekao je Hawkins.

Iran još nije komentirao incident.

Česti incidenti

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey rekla je da je upoznata s pokušajem zapljene malog tankera pod zastavom Tanzanije od strane iranskih snaga, oko 59 nautičkih milja (oko 110 km) sjeveroistočno od lučkog grada Dammama u Saudijskoj Arabiji.

“Iran redovno presreće manje tankere za koje sumnja da krijumčare naftu”, dodala je kompanija u saopćenju.

Otprilike petina svjetskog snabdijevanja sirovom naftom i naftnim proizvodima pomorskim saobraćajem prolazi kroz Hormuški tjesnac, čvornu tačku između Irana i Omana, prema podacima analitičke kompanije Vortexa.

Posljednjih su godina SAD i Iran razmjenjivali optužbe zbog niza incidenata u napetim plovnim putevima u Zaljevu.

U srijedu je američka mornarica rekla da je intervenirala kako bi spriječila Iran da zaplijeni dva komercijalna tankera u Omanskom zaljevu.

Iran je u četvrtak saopćio da ima sudski nalog za zapljenu jednog od tankera koji su prethodnog dana plovili u vodama Zaljeva nakon što se sudario s iranskim brodom.

Teheran je u maju zaplijenio još dva tankera, uključujući i Advantage Sweet koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a koji je unajmila američka naftna kompanija Chevron.

Izvor: Agencije