Sud EU-a oduzeo zastupnički imunitet Puigdemontu

Čelniku bezuspješnog pokušaja Katalonije da stekne nezavisnost oduzet je zakonski imunitet Evropskog parlamenta, dok se suočava s pravnim procedurama u Španiji.

Charles Puigdemon je pobjegao iz Španije 2017. godine, kako bi izbjegao krivični progon (EPA)

Opći sud Evropske unije u srijedu je oduzeo čelniku bezuspješnog pokušaja Katalonije da stekne nezavisnost zakonski imunitet koji je uživao kao član Evropskog parlamenta, dok se suočava s pravnim procedurama u Španiji.

Odluka je udarac za Carlesa Puigdemonta, koji živi u samonametnutom egzilu u Belgiji, jer bi to moglo otvoriti put za njega da na kraju bude izručen Španiji, kao što su španske vlasti tražile u posljednjih šest godina, prenosi Fena.

Pobjegao je iz Španije 2017. godine,kako bi izbjegao krivični progon nakon kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti, koje je navelo Madrid da preuzme direktnu kontrolu nad bogatom regijom.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu u presudi je odbacio žalbu koju je uložio Puigdemont i podržao odluku EP-a da ukine imunitet i za dvoje ostalih samoprognanih katalonskih separatističkih europarlamentaraca, Toniju Comini i Clari Ponsati.

“Parlament ne može donositi odluke za odbranu imuniteta koje proizvode obavezujuće pravne posljedice  u odnosu na španske pravosudne organe”, saopćio je Opći sud.

Puigdemont je naveo da će se troje europarlamentaraca žaliti Sudu pravde EU-a.

Izmijenjen Krivični sud Španije

“Branit ćemo naša osnovna prava do kraja”, napisao je na Twitteru.

U januaru je španski Vrhovni sud odustao od optužbi za pobunu protiv Puigdemona, nakon što je, reformom Krivičnog zakona, ukinuto to krivično djelo.

I dalje se, međutim, suočava s optužbama za neposlušnost i pronevjeru, koje povlače kaznu do osam godina zatvora.

Za pobunu je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina.

Sudija Vrhovnog suda Pablo Llarena izjavio je da će podnijeti novi zahtjev za izručenje belgijskim vlastima kako bi se Puigdemont suočio sa suđenjem po blažim optužbama, u zavisnosti od odluka sudova EU-a.

Prethodni pokušaji Španije da Puigdemont bude izručen tokom njegovog boravka u Njemačkoj, Belgiji i Italiji propali su.

Španija je prošle godine izmijenila Krivični zakon, kako bi uklonila stari zakon o pobuni, prema kojem su neki separatistički političari osuđeni na do 13 godina zatvora nakon neuspjelog pokušaja Katalonije za nezavisnost 2017. godine.

Premijer Pedro Sanchez kasnije je pomilovao osuđene zbog tih dešavanja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada