Neutralna Švicarska želi biti dio protuzračne odbrane Evrope

Evropski nebeski štit (European Sky Shield) je projekat protivzračne odbrane koji je, nakon početka otvorene ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, osmislila Njemačka.

Švicarska ministrica odbrane Amherd trebala bi tokom predstojećeg sastanka s kolegama iz Austrije i Njemačke potpisati deklaraciju o namjeri da se njena država pridruži projektu (Reuters)

Švicarska želi učestvovati u projektu zajedničke protivzračne odbrane Evropske unije nazvane “Evropski nebeski štit”, saopštila je danas Vlada te centralnoevropske države, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodaje se kako kritičari poručuju da je ta odluka nespojiva s dugogodišnjom tradicijom švicarske vojne neutralnosti.

Evropski nebeski štit (European Sky Shield) je projekat protivzračne odbrane koji je, nakon početka otvorene ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, osmislila Njemačka s ciljem da se osnaži evropski sistem PZO-a, navodi Reuters.

Učestvuje 17 država

Švicarska ministrica odbrane Viola Amherd trebala bi tokom predstojećeg sastanka s kolegama iz Austrije i Njemačke potpisati deklaraciju o namjeri da se njena država pridruži ovom projektu.

Približno 17 evropskih država se do sada prijavilo za učešće u projektu “Evropski nebeski štit”, a među njima su Njemačka, Velika Britanija, Finska i Švedska, dodaju agencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada