IAEA odobrio Japanu puštanje kontaminirane vode iz Fukushime u okean

Japan je dobio odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju za plan otpuštanja tretirane radioaktivne vode iz katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima u okean.

Japan još nije specificirao datum kad će početi s otpuštanjem kontaminirane vode, koje će trajati između 30 i 40 godina (Reuters)

Japan je u utorak dobio odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za plan otpuštanja tretirane radioaktivne vode iz katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima u okean, uprkos velikom otporu Pekinga i lokalnih organizacija.

Nakon dvogodišnje procjene ta agencija Ujedinjenih naroda zaključila je da je plan Japana u skladu s međunarodnim sigurnosnim standardima te da će imati “zanemariv radiološki utjecaj na ljude i okoliš”, prenosi Hina.

“Ovo je posebna noć”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi japanskom premijeru Fumiju Kishidi prije no što mu je uručio konačan izvještaj.

Japan još nije specificirao datum kad će početi s otpuštanjem kontaminirane vode, koje će trajati između 30 i 40 godina.

Tokio još čeka odobrenje državnog nuklearnog regulatornog tijela, koje će vjerovatno dobiti već ove sedmice.

Lokalna japanska ribarska udruženja usprotivila su se planu vlade, osmišljenom 2021. godine, kazavši da će se time poništiti rad na vraćanju povjerenja u njihove proizvode, nakon što je nekoliko država poslije katastrofe u Fukushimi 2011. godine zabranilo uvoz japanske ribe.

Susjedne države su, također, prigovorile na plan Japana, navodeći brigu za morski okoliš i javno zdravstvo.

Tokio tvrdi da je proces siguran

Najveći kritičar bio je Peking.

Kina je, putem ambasade u Japanu, u utorak poručila kako izvještaj IAEA-e ne smije predstavljati “prolaz” za otpuštanje vode te je pozvala na suspenziju plana.

“Japan će nastaviti davati objašnjenja svojim stanovnicima i međunarodnoj zajednici na iskren način, temeljen na naučnim dokazima i visokom nivou transparentnosti”, rekao je Kishida tokom susreta s Grossijem.

Japan tvrdi da je proces siguran te da je tretirao vodu koje ima dovoljno za punjenje 500 olimpijskih bazena.

Voda je korištena za hlađenje nuklearke nakon što su je 2011. godine oštetili zemljotres i cunami.

Voda je filtrirana kako bi se iz nje uklonio najradioaktivniji materijal, osim tricija, izotopa vodika kojeg je teško odvojiti od vode.

Tretirana voda bit će razrijeđena na nivoe sukladne međunarodno prihvaćenim nivoima tog izotopa prije no što će biti puštena u Tihi okean.

Izvor: Agencije