Opasan toplotni val s rekordnim temperaturama stigao na istok SAD-a

Sve jači toplotni val stiže u četvrtak u istočni dio Sjedinjenih Američkih Država i pokreće upozorenja o opasnostima koje predstavljaju velika vrućina i vlaga, što će potrajati najmanje do subote.

'Vrućina je smrtonosna, a klimatske promjene čine ekstremne vrućine sve učestalijim i još opasnijim, posebno za ugrožene Njujorčane', rekao je komesar za zdravstvo New Yorka Ashwin Vasan (Reuters)

Sve jači toplotni val stiže u četvrtak u istočni dio Sjedinjenih Američkih Država i pokreće upozorenja o opasnostima koje predstavljaju velika vrućina i vlaga, što će potrajati najmanje do subote.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da to upozorenje važi za gotovo 180 miliona ljudi, ili oko polovinu stanovništva SAD-a, u posljednjim danima po vrućini rekordnog jula širom sveta, zbog temperatura znatno iznad 100 stepeni Farenhajta (37,8 stepeni Celzijusa), prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Zvaničnici u New Yorku, Washingtonu, Philadelphiji i drugim velikim gradovima pozvali su ljude da izbjegavaju rad ili igru napolju, da piju mnogo tečnosti i da obilaze svoje najbliže.

“Naredna četiri dana biće izuzetno vruća i treba voditi računa o sebi i o ljudima oko sebe”, rekla je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser.

Očekuje se da će temperatura u prijestolnici SAD-a dostići 41,7 stepeni Celzijusa.

U Philadelphiji, zvaničnici su do subote proglasili vanredno stanje zbog toplote, i otvorili telefonsku liniju za pomoć starijim osobama, kao i centre za hlađenje, a pojačali su i brigu o beskućnicima.

Rashladni centri

Rashladni centri su također otvoreni širom New Yorka za one koji nemaju pristup klima-uređajima.

“Vrućina je smrtonosna, a klimatske promjene čine ekstremne vrućine sve učestalijim i još opasnijim, posebno za ugrožene Njujorčane”, rekao je komesar za zdravstvo New Yorka Ashwin Vasan.

Rastuća učestalost i intenzitet loših vremenskih prilika simptomatični su za globalne klimatske promjene izazvane ljudskim faktorom koje podstiču ekstreme, kažu stručnjaci iz ove oblasti, a očekuje se da će trenutni toplotni vali potrajati do augusta.

Prema meteorološkoj službi ovaj jun bio je najtopliji zabilježen u SAD-u od 1850. godine, što je također i 47. uzastopni jun i 532. uzastopni mjesec sa temperaturama iznad prosjeka 20. vijeka.

Mjesec jul ove godine također je rekordan po temperaturama na svjetskom nivou, pa je recimo hiljade turista pobjeglo od požara nastalih zbog velike vreline u Grčkoj, dok su temperature u na sjeverozapadu Kine porasle na čak 52,2 C.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada