Kineski hakeri pristupili e-mailu američkog ambasadora u Pekingu

‘Iz sigurnosnih razloga, nećemo dijeliti dodatne informacije o prirodi i obimu ovog incidenta u vezi sa cyber-sigurnošću’, navelo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

Microsoft je objavio da su kineski hakeri prisvojili jedan od njegovih digitalnih ključeva i koristili grešku u njegovom kodu kako bi ukrali mailove od vladinih agencija SAD-a i drugih klijenata

Kineski hakeri pristupili su e-mail nalogu američkog ambasadora u Pekingu Nicholasa Burnsa, u okviru operacije špijunaže za koju se smatra da je ugrozila najmanje stotine hiljada pojedinačnih mailova američke vlade.

U okviru operacije, hakiran je i nalog pomoćnika državnog sekretara za istočnu Aziju Danijela Kritenbrinka, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore.

Iz State Departmenta su odbili da daju bilo kakve detalje, dodavši da je istraga i dalje u toku, prenosi Tanjug.

Hakerski napadi

“Iz sigurnosnih razloga, u ovom trenutku nećemo dijeliti dodatne informacije o prirodi i obimu ovog incidenta u vezi sa cyber-sigurnošću”, navelo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prethodno je objavljeno da je hakiran nalog američke ministarka trgovine Gine Raimondo.

Microsoft je prošle sedmice objavio da su kineski hakeri prisvojili jedan od njegovih digitalnih ključeva i koristili grešku u njegovom kodu kako bi ukrali mailove vladinih agencija Sjedinjenih Američkih Država i drugih klijenata.

Izvor: Agencije