Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

Prva raketa dosegla je visinu od 50 kilometara i imala domet od 550 kilometara, dok je druga raketa letjela 600 kilometara također na visini od 50 kilometara,

Ministri su razgovarali o jačanju međusobne saradnje u svjetlu "teških bezbjednosnih okruženja"
Sjeverna Koreja nedavno je testirala svoj najnoviji interkontinentalni balistički projektil Hwasong-18 (Reuters)

Sjeverna Koreja lansirala je dva balistička projektila u pravcu istoka rano ujutro u srijedu po lokalnom vremenu, a čini se da su oba pala izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, izjavio je japanski ministar odbrane Yasukazu Hamada.

Prva raketa dosegla je visinu od 50 kilometara i imala domet od 550 kilometara, dok je druga raketa letjela 600 kilometara također na visini od 50 kilometara, rekao je on novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Japan je diplomatskim kanalima uložio protest protiv ispaljivanja projektila, dodao je Hamada.

Ispaljivanje je uslijedilo sedmicu nakon što je Sjeverna Koreja testirala svoj najnoviji interkontinentalni balistički projektil Hwasong-18, što je Pjongjang opisao kao upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama i drugim protivnicima.

Napeti odnosi između dvije Koreje

Lansiranje u srijedu uslijedilo je dan nakon što je američka nuklearna podmornica s balističkim projektilima posjetila Južnu Koreju, prvi put od 1980-ih.

Sjevernokorejsko lansiranje ranije je potvrdila i Južna Koreja.

Odnosi dviju Koreja trenutno su na mrtvoj tački, dok sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un poziva na ubrzani razvoj oružja, pa tako i nuklearnog.

Kao odgovor na to, Seul i Washington učvrstili su vojnu saradnju, prenosi AFP.

U utorak je američki vojnik koji se suočava s disciplinskim postupkom pobjegao preko međukorejske granice u Sjevernu Koreju.

Vjeruje se da je vojnik u pritvoru Sjeverne Koreje, saopćio je Washington, čime je otvorena nova kriza između dva neprijatelja.

Izvor: Agencije