Američka vojska slala informacije na pogrešnu adresu u Mali

Umjesto upisivanja domena .mil, koji se koristi za sve adrese e-pošte američke vojske, neki su greškom upisivali .ml, što je domena za afričku državu.

Pentagon je saopćio da je preduzeo korake za rješavanje ovog problema (Reuters - Ilustracija)

Milioni mailova američke vojske su poslati afričkoj državi Mali zbog manje greške u kucanju.

Umjesto upisivanja domena .mil, koji se koristi za sve adrese e-pošte američke vojske, neki su greškom upisivali .ml, što je domena za afričku državu Mali.

Rezultat takve greške bio je stalni protok osjetljivih informacija koje se šalju u Mali, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Nijedan od pogrešno poslatih mailova nije označen kao povjerljiv, ali prema pisanju lista Financial Timesa (FT), oni uključuju medicinske podatke, mape američkih vojnih objekata, finansijske evidencije i plansku dokumentaciju za službena putovanja, kao i neke diplomatske poruke.

Prema FT-u, koji je prvi objavio priču, još prije desetak godina nizozemski stručnjak za internet Johan Zuurbier prvi je upozorio na taj problem.

Pogrešno usmjereni mailovi

Zuurbier je 2013. godine sklopio desetogodišnji ugovor za upravljanje državnim domenom Malija, koji uskoro ističe, a posljednjih mjeseci je navodno prikupio hiljade pogrešno usmjerenih mailova.

Nedavno je napisao pismo američkim zvaničnicima kako bi podigao uzbunu.

“Rizik je stvaran i mogli bi ga iskoristiti protivnici Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je Zuurbier u pismu.

Vojna vlada Malija trebala je preuzeti kontrolu nad domenom u ponedjeljak.

Pentagon je saopćio da je preduzeo korake za rješavanje ovog problema.

Izvor: Agencije