Vijeće UN-a za ljudska prava osudilo spaljivanje Kur'ana

UN-ovom rezolucijom se osuđuje ‘svako zagovaranje i iskazivanje vjerske mržnje’, no neke su zemlje poput SAD-a glasale protiv rezolucije.

Irački izbjeglica je krajem juna u Švedskoj na Kurban-bajram, praznik koji slave svi muslimani u svijetu, zapalio nekoliko stranica iz primjerka Kur'ana ispred najveće džamije u Stockholmu (EPA)

Vijeće UN-a za ljudska prava usvojilo je u srijedu rezoluciju kojom se osuđuju spaljivanje Kur'ana i ostali oblici vjerske mržnje, premda je nekoliko zemalja upozorilo da se tim tekstom krši sloboda izražavanja.

Rezolucija je usvojena nakon hitne rasprave koju je zatražio Pakistan, u ime nekoliko zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), nakon spaljivanja Kur'ana u Švedskoj.

Odobrilo ga je 28 od 47 članica ovog vijeća, uključujući Kinu, Ukrajinu i većinu afričkih zemalja.

Sedam je članica bilo suzdržano, a dvanaest je glasalo protiv, uključujući Francusku, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Kostariku.

Tekstom se osuđuje “svako zagovaranje i iskazivanje vjerske mržnje, uključujući nedavno spaljivanje Kur'ana, počinjeno javno i s predumišljajem” te se pozivaju zemlje da usvoje zakone koji će omogućiti da se pred lice pravde  izvedu svi odgovorni za takva djela.

Od UN-a se traži da imenuje zemlje koje nemaju takvo zakonodavstvo i da organizira okrugli stol stručnjaka koji će ispitati tu temu.

Zakonima protiv bogohuljenja

No nekoliko je zemalja, uglavnom zapadnih, za vrijeme rasprava u srijedu i četvrtak izrazilo protivljenje ovim zakonima protiv bogohuljenja, istodobno oštro osudivši spaljivanje Kur'ana u Švedskoj, piše AFP a prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija pozvale su na glasanje protiv rezolucije.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa stajalištima za koja smo se dugo zalagali kada je riječ o slobodi izražavanja”, izjavila je američka ambasadorica Michele Taylor.

Neke latinoameričke zemlje su bile suzdržane, među njima Meksiko i Honduras. Poput zapadnih zemalja procijenile su da bi bilo potrebno više vremena za pregovore i postizanje konsenzusa.

Irački izbjeglica je krajem juna u Švedskoj na Kurban-bajram, praznik koji slave svi muslimani u svijetu, zapalio nekoliko stranica iz primjerka Kur'ana ispred najveće džamije u Stockholmu.

Švedska policija odobrila je održavanje skupa na kojemu su spaljene stranice Kur'ana, ali je kasnije otvorila istragu zbog “djelovanja protiv jedne etničke grupe”, uz obrazloženje da se spaljivanje dogodilo ispred džamije. Incident je izazvao niz reakcija u muslimanskom svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada