Trump zatražio odgađanje početka suđenja do izbora 2024.

Bivši američki predsjednik je optužen za zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, uključujući nuklearne tajne i planove za odmazdu SAD-a u slučaju napada.

Donald Trump traži da se na neodređeno vrijeme odgodi određivanje datuma suđenja (AP)

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od federalnog sudije nadležnog za slučaj iznošenja povjerljivih dokumenata u Trumpovu kuću na Floridi da na neodređeno vrijeme odgodi određivanje datuma suđenja i predložio da bilo koje zakazano suđenje ne bude održano makar do predsjedničkih izbora u SAD-u 2024. godine.

U dokumentima, koje su podnijeli Trumpovi advokati sudiji okružnog suda Aileen Cannon, traži se da ne odredi konkretan datum početka suđenja dok se ne završe glavni zahtjevi za pretpretresno suđenje, pošto se ne zna koliko bi ono moglo potrajati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

”Sud bi, uz dužno poštovanje, trebao, prije nego što odredi bilo kakav datum suđenja, ostaviti vremena za razjašnjenje pune prirode i obima zahtjeva koji će biti podnijeti”, navodi se u podnesku.

Žalba na predloženi datum suđenja

Trump je optužen za zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, uključujući američke nuklearne tajne i planove za odmazdu SAD-a u slučaju napada, što znači da se njegov slučaj razmatra prema pravilima navedenim u Zakonu o procedurama povjerljivih informacija.

U podnesku se žalio i da predloženi datum suđenja koje je Ministarstvo pravde predložilo u decembru ne odražava presedan, kao što je slučaj s bivšim analitičarem Nacionalne obavještajne službe (NSA) Reality Winner.

Winner je bila optužena za čuvanje informacija o nacionalnoj odbrani u junu 2017. godine, a na suđenje je izašla tek u oktobru 2018. godine.

Izvor: Agencije