Zvaničnik Legije ‘Sloboda Rusiji’ predviđa pad Putinovog režima do kraja 2024.

Snage Legije ‘Sloboda Rusiji’ bore se protiv regularne vojske, a ranije su preuzimale odgovornost za nekoliko operacija protiv te vojske na ruskoj teritoriji.

Pripadnici Legije "Sloboda Rusiji" koji se bore uz podršku ukrajinske vojske (Reuters)

Glasnogovornik pobunjeničkog pokreta Legija “Sloboda Rusiji” rekao je u intervjuu za britanski list The Observer da je pobuna Wagnerovog vođe Jevgenija Prigožina oslabila predsjednika Vladimira Putina. Naglasio je da će njegove snage nastaviti napadati rusku vojsku i da će se boriti do kraja.

Prema pisanju lista, snage Legije “Sloboda Rusiji” bore se protiv regularne vojske, a ranije su preuzimale odgovornost za nekoliko operacija protiv te vojske na ruskoj teritoriji.

Glasnogovornik Legije, čije ime novine nisu otkrile, navodeći samo da ima 49 godina i da je poznat po nadimku Cezar, tvrdi da je vođa Wagnera namjeravao uhapsiti ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i smijeniti vrhovnog komandanta Oružanih snaga Valerija Gerasimova prošlog mjeseca. Pojašnjava da su ruski obavještajci saznali za to, pa su ih premjestili iz komande Južnog vojnog okruga.

Poniženje ruskog naroda

Prema listu, Cezar je oštro kritizirao predsjednika Vladimira Putina, rekavši da je ponizio ruski narod, jer ga je pokušavao uvjeriti u to da živi teškim životom zbog Zapada, a ne zbog politike Moskve.

Dodao je da njegovi borci planiraju pokrenuti još prekograničnih napada u Rusiji i nastoje iskoristiti haos unutar Kremlja nakon pobune Jevgenija Prigožina. Obećao je svojim protivnicima iznenađenja sljedećeg mjeseca, rekavši: “Imamo ambiciozne planove i želimo osloboditi svu našu teritoriju.”

The Observer je objavio da ruski mediji opisuju Cezara kao ekstremnog nacistu i optužuju ga za zločine i izdaju domovine.

Ukrajinski projekat

Povodom optužbi da je Legija projekat koji vode ukrajinske obavještajne službe, Cezar je priznao da njegove snage mogu djelovati samo uz ukrajinsku vojnu pomoć, ali je naglasio da snage, čim stignu na rusku teritoriju, donose odluke samostalno. Oklopna vozila koja Legija ima uglavnom su ruska oklopna vozila koja su zaplijenjena u Ukrajini.

Govoreći za The Observer, Cezar je rekao da se divi Winstonu Churchillu i Margaret Thatcher, pojašnjavajući da su u Legiju uključeni različiti borci, lijeve i desne političke orijentacije, kao i pristalice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je trenutno u zatvoru.

Predviđa da će Putinov režim pasti do kraja 2024. godine, naglasivši kako je to postao “napuknut i nestabilan” režim, posebno sa širenjem bijesa među ruskom vojskom, kako je rekao.

Izvor: Agencije