Stoltenberg: Moguće je da Švedska postane članica na samitu NATO-a

Generalni sekretar Alijanse podržava turske ambicije za ulazak u Evropsku uniju, ali smatra da je Švedska već ispunila uslove za pridruživanje Savezu.

Jens Stoltenberg održat će sastanak s Recepom Tayyipom Erdoganom i Ulfom Kristerssonom (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak kako je još uvijek moguće imati pozitivnu odluku o članstvu Švedske na samitu Alijanse u Vilniusu.

“Još uvijek je moguće imati pozitivnu odluku o švedskom članstvu ovdje, u Vilniusu”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, dan uoči dvodnevnog samita NATO-a.

Dodao je da će u ponedjeljak navečer održati sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom kako bi se pokušalo još jednom pronaći rješenje.

“Radimo snažno na tome da Švedska postane članicom što je prije moguće”, dodao je Stoltenberg, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tursko pristupanje EU zamrznuto godinama

Nakon što je nešto ranije turski predsjednik neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u Evrposku uniju, Stoltenberg je komentirao da “podržava turske ambicije” za ulazak u EU, ali da je Švedska već ispunila uslove za pridruživanje Savezu od 31 članice.

Erdogan je kazao da bi EU trebao otvoriti put pristupanju Turske u Eniju prije nego što turski Parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

“Kao prvo, otvorite put Turskoj u EU i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj”, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Tursko pristupanje EU zamrznuto je godinama.

Pristupni pregovori počeli su 2005. godine, kada je Erdogan prvi put bio premijer.

Odnosi između Ankare i država članica EU-a pokvarili su se prije nekoliko godina, naročito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, ali od tada su se prilično popravili.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio u ponedjeljak da ne postoji veza između pregovora Turske o članstvu u EU i ulaska Švedske u NATO, kao što je rekao Erdogan.

Scholz: Ništa ne stoji na NATO putu Švedskoj

“To ne treba posmatrati kao povezanu temu”, izjavio je on na konferenciji u Berlinu, komentirajući neočekivan uslov koji je nešto ranije postavio turski predsjednik.

Scholz je ocijenio da “ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO”, što turski predsjednik mjesecima koči.

Kazao je da vidi “pozitivnu poruku” u izjavama turskog predsjednika, odnosno da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske “zamislivo u bliskoj budućnosti”.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine, početka ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je dobila zeleno svjetlo u aprilu ove godine i prvi put na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku koče Turska i Mađarska.

Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Izvor: Agencije