Oblak dima iz Kanade stigao do Evrope, osjeća se u Norveškoj

Viši naučnik sa Instituta za istraživanje klime i životne sredine u Norveškoj kaže da će se tokom narednih dana oblak proširiti po dijelovima Evrope.

U SAD-u je zabilježeno opasno zagađenje (Reuters)

Dim koji se pojavio zbog velikog broja šumskih požara u Kanadi i koji već prekrio dijelove Sjedinjenih Američkih Država stigao je čak do Norveške.

Posljednjih dana oblaci dima su se protezali od Kanade preko Grenlanda i Islanda, do Norveške, prenosi Tanjug pisanje CNN-a.

Naučnici sa Instituta za istraživanje klime i životne sredine u Norveškoj (NILU) uspjeli su da otkriju povećanje dima koristeći veoma osjetljive instrumente, a da zatim potvrde njegovo porijeklo korištenjem prognostičkog modeliranja.

Širenje po Evropi

To znači da građani Norveške mogu da namirišu, pa čak i da vide dim kao blagu izmaglicu, ali za razliku od dijelova SAD-a gdje je zabilježeno opasno zagađenje, dim u Norveškoj ne bi trebalo da ima utjecaja na zdravlje, rekao je viši naučnik na NILU Nikolaos Evangeliou.

On je dodao da će se tokom narednih dana oblak proširiti po dijelovima Evrope, ali je malo vjerovatno da će ljudi moći da osjete ili vide taj dim.

Izvor: Agencije