Analiza Reutersa: Veliki broj republikanskih kandidata ide u korist Trumpu

Sve veći broj kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024. godine mogao bi otvoriti put za pobjedu Donalda Trumpa, piše Reuters.

Sve veći broj kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024. godine mogao bi otvoriti put za pobjedu Donalda Trumpa (AP)

Sve veći broj kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024. godine mogao bi otvoriti put za pobjedu Donalda Trumpa, jer to predstavlja poteškoće prvenstveno za njegovog glavnog rivala, guvernera Floride Rona DeSantisa, rekli su članovi stranke i stratezi, piše Reuters u svojoj analizi uoči predsjedničke utrke u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Fena.

Republikanci koji se plaše da je Trump previše polarizirajuća figura da bi pobijedio demokratskog predsjednika Joea Bidena 2024. godine brinu se da će, ako previše kandidata uskoči u republikansku utrku, to razvodniti glasove protiv Trumpa.

To bi omogućilo bivšem predsjedniku da izbori nominaciju, baš kao što je to učinio u sličnim okolnostima 2016. godine.

Bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši guverner New Jerseyja Chris Christie i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum planiraju ući u utrku ove sedmice, čime će broj izazivača Trumpu biti dvocifren.

Politički analitičari procjenjuju da Trump može računati na svoje tvrdolinijaške pristalice, koje čine najmanje trećinu republikanskih glasača, koji će mu pomoći da osigura nominaciju svoje stranke.

Kolike su šanse DeSantisa

DeSantis se agresivno udvarao tim biračima, ali se ne očekuje da će značajan broj njih odabrati DeSantisa umjesto Trumpa.

Ako DeSantis ima bilo kakve šanse da postane republikanski kandidat, rekli su politički analitičari, on mora pokušati pridobiti značajan dio ostalih, što je otprilike 70 posto glasača republikanske stranke koji su još neodlučni.

DeSantis se mora takmičiti s gomilom republikanskih rivala za te glasove. Naravno, mnogi kandidati su autsajderi koji se jedva ističu u anketama javnog mnijenja, ali oni i dalje mogu omesti DeSantisove napore da izgradi koaliciju koja mu je potrebna da bi pobijedio Trumpa.

“Veoma sam zabrinut, jer čini se da pravimo iste greške koje smo napravili 2016. godine”, rekao je Larry Hogan, popularni bivši republikanski guverner Marylanda i žestoki kritičar Trumpa.

Hogan je ozbiljno razmišljao o tome da bude protukandidat Trumpu, ali je ranije ove godine odlučio da ne uđe u utrku jer se bojao da bi veliki broj kandidata samo pomogao bivšem predsjedniku da ponovi pobjedu iz 2016. godine, kada je nadmašio 17 glavnih kandidata.

“Bolje je da imamo manju bazu sa jakim jednim kandidatom ili dva, nego deset ili više ljudi koji ne uspijevaju da privuku pažnju, i koji će svi imati jednocifrne brojke podrške u anketama”, rekao je Hogan u intervjuu.

Suštinski, utrka dva čovjeka

Hogan, koji slovi za umjerenog političara, navodi da se u ovom trenutki čini da je jedini koji ima koristi od ovakve situacije upravo Trump, a on otvoreno zagovara poziciju u kojoj bi se Republikanska stranka trebala odmaći od Trumpa.

“To je definicija ludila, nastavljati raditi istu stvar iznova i iznova, a očekivati drugačiji rezultat”, upozorio je Hogan.

Ipak, trenutno je to u suštini utrka dva čovjeka.

Trump dominira republikanskom bazom među potencijalnim republikanskim primarnim glasačima sa 49 posto podrške, a DeSantis je sljedeći sa 19 posto.

Postoji veliki jaz između favorita i ostalih kandidata: Pence ima samo pet posto podrške, dok bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley ima četiri posto, prema najnovijoj Reuters/Ipsos anketi iz maja ove godine.

Drugi su se jedva i pojavili sa brojkama u anketi. Christie ima samo jedan posto podrške, kao i američki senator Tim Scott iz Južne Karoline, dok bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson, koji je objavio svoju kandidaturu aprilu, ima nula posto podrške republikanskih glasača.

Izvor: Agencije