Crveni polumjesec: U Sudanu pokopano 180 neidentificiranih tijela

Na groblju Al Šegilabu južno od Kartuma pokopana su 102 tijela su bez identifikacije, a 78 u Darfuru, saopćio je Crveni polumjesec.

Sukob u Sudanu i dalje bjesni uprkos potpisivanju nekoliko primirja koja se na terenu neprestano krše (AFP)

Zbog borbi koje ne prestaju u Sudanu volonteri su bez identifikacije pokopali 180 tijela koja su izvukli s područja sukoba u Kartumu i u Darfuru, saopćio je sudanski Crveni polumjesec.

U Sudanu od 15. aprila krvavi rat vode vojska generala Abdel Fataha al-Burhana i paravojska Snage za brzu podršku (FSR) generala Mohameda Hamdana Dagla. U sukobu je izginulo više od 1.800 ljudi, a više od milion i pol je izbjeglo i raseljeno.

Sukob i dalje bjesni uprkos potpisivanju nekoliko primirja koja se na terenu neprestano krše, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. U takvim prilikama, 102 tijela su bez identifikacije pokopana na groblju Al Šegilabu južno od Kartuma i 78 u Darfuru, navodi Crveni polumjesec u saopćenju.

Premda su vojni zapovjednik i njegov pomoćnik koji mu je postao suparnik mnogo puta obećali da će štititi civile i osigurati humanitarne koridore, volonteri Crvenog polumjeseca, uz pomoć Međunarodnog odbora Crvenog križa, imaju teškoća u izvlačenju tijela “zbog sigurnosnih ograničenja”.

Pregovori predstavnika dviju sukobljenih strana organizirani u Džedi, na Crvenom moru, iznjedrili su načelni dogovor o “zaštiti civila” i o tome da humanitarni djelatnici mogu “prikupljati, popisivati i ukopavati mrtve u saradnji s nadležnim vlastima”.

Borbe svakodnevno odnose žrtve

No koridori obećani u okviru teoretskog primirja postignutog uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije nikada se nisu konkretizirali.

Uprkos najavi američkih sankcija protiv vojske i paravojnih snaga, borbe teškim oružjem svakodnevno odnose žrtve, pljačka se nastavlja, a broj raseljenih neprestano raste.

U Kartumu civili nemaju vode i gotovine, a svako malo nestaje struje. Bolnice u ratnim zonama ne rade punim kapacitetom ili uopće ne rade.

Situacija je još teža u Darfuru, uz granicu s Čadom, i mogla bi se pogoršati dolaskom kišnog razdoblja, koje je u Sudanu sinonim za malariju, prehrambenu nesigurnost i pothranjenost djece.

Darfur, gdje živi četvrtina sudanskog stanovništva, nikad se nije oporavio od strašnog dvadesetogodišnjeg rata u kojemu su izginule stotine hiljada ljudi, a dva miliona se raselila.

Izvor: Agencije