SAD sankcionirao iranske kompanije i pojedince zbog cenzure interneta

Iran je od početka protesta u toj zemlji, u septembru prošle godine, ograničio pristup internetu, društvenim mrežama i aplikacijama za komuniciranje.

Iranci na skupu kojim se obilježava Dan Al Qudsa u Teheranu 14. aprila 2023. (EPA)

Sjedinjene Američke Države u petak su uvele sankcije dvjema kompanijama i za dvije osoba zbog njihove uloge u omogućavanju cenzure interneta od iranske vlade.

Ministarstvo finansija je saopćilo da je Arvan Cloud, tehnološka kompanija sa sjedištem u Iranu, imala bliske veze s iranskim obavještajnim službama i bila ključni partner u razvoju intraneta [državni internet] u cijeloj zemlji koji se koristio za “isključivanje” Iranaca sa World Wide Weba.

Iran je od početka protesta u toj zemlji, u septembru prošle godine, ograničio pristup internetu, društvenim mrežama i aplikacijama za komuniciranje, uključujući Instagram i WhatsApp, koje su najpopularnije strane platforme u toj zemlji.

Veze kompanija i iranske vlade

U saopćenju se navodi da su rukovodioci kompanije imali široke veze s visokim zvaničnicima iranske vlade, prenosi Anadolija.

“Slobodan i neograničen pristup informacijama je osnovno pravo svih naroda, uključujući Iran”, rekao je u saopćenju podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson.

Izvor: Agencije