NATO traži da Kina bude transparentnija s nuklearnim oružjem

Pomoćnik generalnog sekretara Alijanse Angus Lapsley pozvao je Pekingu da, kao globalna sila, bude transparentniji kada je riječ o gomilanju nuklearnog oružja.

Do 2035. godine Kina će vjerovatno imati 1.500 nuklearnih bojevih glava, upozorio je Pentagon (Reuters)

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Angus Lapsley pozvao je Kinu da, kao globalna sila, bude transparentnija kada je riječ o gomilanju nuklearnog oružja.

Na sigurnosnoj konferenciji Šangri-La u Singapuru izjavio je da je NATO spreman razgovarati s Pekingom o tom pitanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Kao globalna sila, Kina ima odgovornost da bude transparentnija”, rekao je Lapsley, dodavši da su obim i tempo jačanja Kine “zapanjujući”.

Ima pravo na modernizaciju

Naglasio je kako se Alijansa ne želi miješati u regiju, već da se želi angažirati, napominjući da Kina ima pravo modernizirati i proširiti svoj arsenal.

“NATO je otvoren za dijalog, ali ne može zamijeniti dijalog između SAD-a i Kine”, kazao je Lapsley.

U godišnjem izvještaju Pentagona o Kini, objavljenom u novembru 2022. godine, navodi se da se da je Peking ubrzao ekspanziju 2021. godine i da sada ima više od 400 operativnih nuklearnih bojevih glava, što je još daleko ispod američkog i ruskog arsenala.

Do 2035. godine Kina će vjerovatno imati 1.500 nuklearnih bojevih glava, upozorio je Pentagon.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada