Egzodus zdravstvenih radnika iz Velike Britanije

Rekordan broj nezadovoljnih ljekara i bolničara želi da napusti Veliku Britaniju zbog posla od oko 100.000 funti u Australiji.

Nezadovoljni ljekari kažu da je pandemija otkrila koliko su slabo cijenjeni u Velikoj Britaniji (Getty)

Rekordan broj nezadovoljnih ljekara i bolničara želi da napusti Veliku Britaniju zbog posla od oko 100.000 funti u Australiji, a Dubai bi mogao biti njihovo sljedeće omiljeno odredište, javlja Tanjug.

Skoro 25.000 prijava za dobijanje dokumenata potrebnih za posao u inostranstvu poslato je britanskom zdravstvenom regulatornom tijelu 2022. godine, piše londonski Mail Online.

To značajno prevazilazi brojku od 10.000 iz vremena prije pandemije.

Zvaničnici britanske zdravstvene službe upozorili su da “egzodus tek počinje” i kažu da bi ta statistika trebalo da “zapanji” ministre i pokrene ih u akciju.

Nezadovoljni ljekari

Nezadovoljni ljekari kažu da je pandemija otkrila koliko su slabo cijenjeni u Velikoj Britaniji, što je bio faktor koji je pokrenuo talas štrajkova širom zemlje.

Oni su, istovremeno, namamljeni obećanjima o platama koje dostižu i do 130.000 funti u Australiji, kao i boljoj ravnoteži između posla i privatnog života.

Australija je također pokrenula talas “bezobraznih” taktika, kao što je postavljanje mobilnih bilborda sa ukazivanjem na prednosti života u toj zemlji, i to na mjestima gdje su britanski zdravstveni radnici organizovali proteste.

Mail Online piše da su neki koji su se tamo preselili, ipak, žalili da to nije baš obećani “san”.

Britansko zdravstveno osoblje koje želi da se u prijavi za posao u inostranstvu mora da dobije dokumenta od svog regulatora, Generalnog medicinskog savjeta.

Ove godine egzodus još veći

Na taj način potencijalnim poslodavcima dokazuju da nemaju nikakve loše ocjene u dosijeu, da im je obuka ažurna i da im se mogu povjeriti pacijenti.

Mail Online piše da se prošle godine skoro 7.000 ljekara prijavilo za ta dokumenta, što je za 6.100 više nego u 2019. godini.

Podaci za ovu godinu sugerišu da će ove godine egzodus biti još veći, jer se samo do maja prijavilo skoro 3.500.

Za bolničare, medicinske sestre i babice, brojke su još upadljivije.

Skoro 16.000 sličnih prijava podnijeto je u 2022. i 2023. godini.

UAE traži britanske ljekare

U 2018. godini bilo ih je nešto manje od 5.500. Čini se da su netaknute plaže i sunčano vrijeme mnoge ubijedili da potraže posao u Australiji.

Ta zemlja je na vrhu liste po ukupnom broju prijava u obje profesionalne grupe.

Nisu, međutim, samo Australijanci zainteresovani da “ulove” visoko kvalifikovano britansko zdravstveno osoblje.

Prijave ljekara za rad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima skoro su se udvostručile, sa 550 u 2019. na nešto više od 1.000 u 2022. godini.

Oni su tamo privučeni većim platama bez poreza, koje mogu doći sa pogodnostima kao što su subvencionisani smještaj i izdašni paketi odsustva.

Vlada ne popušta zahtjevima sindikata

Prijave za bolničare u SAD pretrpjele su još dramatičniju eksploziju.

Prošle godine dostigle su 6.433, što je skoro 10 puta više nego u 2017/18.

I ljekari i bolničko osoblje su u dugotrajnom sporu sa britanskom vladom zbog plata, što je rezultiralo talasima štrajka i naknadnim otkazivanjem hiljada termina za obične Britance.

Oni tvrde da inflacija čini rad zdravstvenih radnika neisplativim. Ministri, međutim, tvrde da su zahtjevi sindikata za dvocifreno povećanje plata jednostavno nerealni i da bi išli na štetu pacijenata.

Postoji vrlo malo znakova bilo kakvog kompromisa u budućnosti i dok se spor nastavlja, liste čekanja u britanskim bolnicama rastu, a sve više zdravstvenih radnika prijavljuje se da napusti zemlju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada