Ruska duma radi na donošenju zakona o privatnim vojnim kompanijama

Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je da Duma radi na donošenju zakona kojim bi bilo regulirano djelovanje privatnih vojnih kompanija.

Borci paravojne grupe Wagner koji su bili u Rostovu na Donu nisu uradili 'ništa za osudu', kazao je Kartapolov (Reuters)

Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je u nedjelju da Duma radi na donošenju zakona kojim bi bilo regulirano djelovanje privatnih vojnih kompanija.

Na pitanje novinara Vedomosti, Kartapolov je odgovorio: “Radimo na tome”, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, borci paravojne grupe Wagner koji su bili u Rostovu na Donu nisu uradili “ništa za osudu”.

“Oni su slijedili naređenja svojih nadređenih. Nikoga nisu uvrijedili, ništa nisu slomili. Nema pritužbi na njihov račun. Ako žele da potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane, potpisat će ga. Ako neće, svako je slobodan da bira svoju sudbinu, uradit će nešto drugo”, rekao je on.

Kartapolov je, međutim, naveo da nije u potpunosti određena sudbina Wagnera, navodi moskovski list.

“Prvo morate da odlučite o ovome. Šta će biti sa Wagnerom? Koje će podjele ostati? Hoće li uopšte opstati? Kako će se zvati? Kome će se pokoriti? Uostalom, pored onih jedinica koje su u zoni specijalne operacije, u ovoj privatnoj vojnoj kompaniji ima mnogo zaposlenih koji se nalaze na drugim mjestima”, rekao je ruski zvaničnik.

Budućnost Wagnera

Na pitanje da li bi grupa Wagner mogla da bude zabranjena, Kartapolov je rekao: “Zašto bi ih trebalo zabraniti? Ovo su, uostalom, pitanja za šefa Wagnera. Josif Visarionovič Staljin je rekao da djeca nisu odgovorna za svoje roditelje. Onaj ko je digao bunu mora da odgovara”.

Kartapolov je rekao da je Wagner trenutno najspremnija jedinica u Rusiji i da su toga svjesni i predstavnici Oružanih snaga.

“Ako ih razoružate i rasturite, to bi bio poklon za NATO i Ukrajince. Ne treba to da radite”, naglasio je on.

Dodao je da Ministarstvo odbrane i Generalštab treba da razmisle kako da osiguraju da se potencijal grupe Wagner iskoristi “maksimalno, ali u miroljubive svrhe”.

“Moramo da promijenimo rukovodstvo, da postavimo nekoga ko će biti lojalniji, konkretniji, ali i koga će borci poštovati”, poručio je šef Komiteta za odbranu ruske Dume.

Izvor: Agencije