Previranja u Rusiji: Šta strane vlade govore

Zemlje pomno prate situaciju u Rusiji dok Wagnerova pobuna eskalira nestabilnost u regiji.

Vlade diljem svijeta pozorno prate događaje koji se ubrzano odvijaju u Rusiji (AFP)

Vlade diljem svijeta pozorno prate događaje koji se ubrzano odvijaju u Rusiji, gdje je pobuna plaćeničke skupine Wagner predstavljala najozbiljniji izazov dugoj vladavini predsjednika Vladimira Putina.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin u subotu je rekao da su njegovi borci prešli iz Ukrajine u ruski pogranični grad Rostov na Donu, preuzimajući kontrolu nad vojnim objektima u gradu, uključujući aerodrom.

Tokom hitnog televizijskog obraćanja u Moskvi, Putin je obećao slomiti ono što je nazvao “oružanom pobunom” i činom izdaje.

Evo što vlade i političke institucije kažu o izvanrednoj situaciji koja se odvija u nuklearno naoružanoj Rusiji:

Ukrajina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Wagnerova pobuna pokazala da je Rusija slaba.

“Slabost Rusije je očita. Puna slabost. I što duže Rusija bude držala svoje trupe i plaćenike na našoj zemlji, to će kasnije imati više kaosa, boli i problema”, rekao je u izjavi na društvenim mrežama.

“Svako ko izabere put zla uništava sam sebe”, također je napisao Zelenski na Twitteru. “Rusija je dugo vremena koristila propagandu kako bi prikrila svoju slabost i glupost svoje vlade. A sada je toliki haos da ga nijedna laž ne može sakriti.”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da “napusti lažnu neutralnost” prema Rusiji i Kijevu osigura svo oružje koje mu je potrebno da potisne moskovske snage s ukrajinskog teritorija. “Oni koji su rekli da je Rusija prejaka da bi izgubila: pogledajte sada”, objavio je na Twitteru.

Predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak rekao je da će “sljedećih 48 sati definirati novi status Rusije”.

“Ili pravi građanski rat, ili dogovoreni tranzit vlasti, ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima”, napisao je na Twitteru.

Poljska

Predsjednik Andrzej Duda rekao je: “U vezi sa situacijom u Rusiji jutros smo održali konsultacije s premijerom i ministarstvom odbrane, kao i sa saveznicima.

“Tok događaja izvan naše istočne granice prati se kontinuirano.”

Litvanija

Ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da su “100 godina Litvanci živjeli na rubu moskovske brutalne banditokracije, znajući da je samo pitanje vremena prije sljedeće haotične implozije. Nismo rastreseni. Jasno vidimo u haosu. Cilj je, kao i uvijek, pobjeda i pravda za Ukrajinu. Sad je vrijeme.”

Njemačka

Njemačka vrlo pažljivo prati razvoj događaja u Rusiji i u bliskom je kontaktu sa svojim međunarodnim partnerima, tvitala je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. “Njemački državljani u Rusiji svakako bi trebali iskoristiti naše prilagođene savjete za putovanja”, rekla je nakon što je ministarstvo putnicima reklo da izbjegavaju središte Moskve.

Velika Britanija

Britanski premijer Rishi Sunak pozvao je “sve strane da budu odgovorne i zaštite civile”.

“U kontaktu smo s našim saveznicima kako se situacija razvija. Razgovarat ću s nekima od njih kasnije danas i najvažnije je da se sve strane ponašaju odgovorno”, rekao je za BBC.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da će “u nadolazećim satima lojalnost ruskih sigurnosnih snaga, a posebno Ruske nacionalne garde, biti ključna za razvoj ove krize”.

“Ovo predstavlja najznačajniji izazov za rusku državu u posljednje vrijeme”, navodi se.

Dodalo se da su Wagnerove trupe “gotovo sigurno” zauzele ključne sigurnosne lokacije u Rostovu na Donu i da su se “dalje Wagnerove jedinice kretale prema sjeveru kroz Voronješku oblast, gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve”.

“Uz vrlo ograničene dokaze o borbama između Wagnera i ruskih snaga sigurnosti, neki su vjerojatno ostali pasivni, prešutno pristajući na Wagnera”, navodi se.

SAD

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden brifiran je o situaciji u Rusiji i Washingtonu te će se “konsultirati sa saveznicima i partnerima o ovom razvoju događaja”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Adam Hodge.

Estonija

“Estonija pozorno prati razvoj situacije u Rusiji i razmjenjuje informacije sa saveznicima. Mogu uvjeriti da nema izravne prijetnje našoj zemlji. Pojačana je sigurnost granica. Također pozivam naše ljude da ne putuju ni u jedan dio Rusije”, rekla je premijerka Kaja Kallas.

Francuska

Francuski predsjednik Emmanuel Macron “vrlo pažljivo prati situaciju”, rekli su iz Elizeja. “Ostajemo usredotočeni na podršku Ukrajini.”

Italija

Italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da događaji koji se odvijaju u Rusiji pokazuju “kako agresija protiv Ukrajine uzrokuje nestabilnost i unutar Rusije”, saopćeno je iz njenog ureda.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da trenutno nema zabrinutosti za Italijane koji žive u Rusiji, ali je rekao da im se “savjetuje da budu oprezni”.

Češka Republika

“S obzirom na vojnu invaziju Ukrajine koja je u toku i moguću prijetnju erozije sigurnosne situacije u zemlji, posebno za građane zemalja EU i NATO-a, naše snažno upozorenje protiv putovanja u Rusku Federaciju i dalje je na snazi”, novinska agencija CTK je prenijela izjavu ministra vanjskih poslova Jana Lipavskog.

Kazahstan

Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev telefonski je razgovarao s Putinom, saopćio je Tokajevljev ured, i opisao događaje u Rusiji kao njenu unutrašnju stvar, rekavši da je vladavina prava neophodna za održavanje reda.

Putin je izvijestio Tokajeva o situaciji, saopćio je ured kazahstanskog predsjednika, i zahvalio mu na razumijevanju koje je Kazahstan iskazao.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da je Putin također razgovarao s čelnicima Bjelorusije i Uzbekistana.

EU

Šef Evropskog vijeća Charles Michel tvitao je da blok “pomno prati situaciju u Rusiji kako se odvija. U kontaktu s europskim čelnicima i @G7 partnerima.

“Ovo je očito unutarnje rusko pitanje”, tvitao je, dodajući da je “naša podrška Ukrajini” “nepokolebljiva”.

Izvor: Al Jazeera i agencije