Umro Ted Kaczynski, poznat kao ‘Unabomber’

Kaczynski, koji je izradio i poslao puno bombi živeći u kolibi bez tekuće vode u ruralnoj Montani, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Sjevernoj Karolini.

Unabomber je aktivirao ukupno 17 bombi i ozlijedio oko 25 ljudi, od kojih su neki ostali bez vida, sluha ili prstiju (Reuters)

Ted Kaczynski, bivši profesor matematike koji je postao poznat kao “Unabomber” izvevši niz misterioznih bombaških napada tokom 17 godina u kojima je poginulo troje ljudi, umro je u subotu u 81. godini, objavio je ABC News, prenosi Hina.

Kaczynski, koji je izradio i poslao puno bombi živeći u kolibi bez tekuće vode u ruralnoj Montani, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Sjevernoj Karolini, objavila je Savezna uprava za zatvore.

Diplomirao je na Harvardu i od djetinjstva bio samotnjak, a meta njegovih napada bili su univerzitetski profesori, naučnici i vlasnici trgovina s računarima, a čak je pokušao srušiti komercijalni avion.

Njegova kampanja trajala je od 1978. do 1995., a borio se protiv, kako je vjerovao, zla moderne tehnologije.

Godinama je zbunjivao policiju koja mu nije mogla ući u trag, pa je slučaj nazvala UNABOM (University and Airline Bombings).

Manifest od 35.000 riječi

Proboj u istrazi dogodio se kada je Kaczynski objavio manifest od 35.000 riječi pod nazivom “Industrijsko društvo i njegova budućnost” koji je objavljen u medijima u septembru 1995.

Njegov mlađi brat David dojavio je policiji da autorove ideje nalikuju Tedovim. Agenti su ga uhapsili u njegovoj kolibi u aprilu 1996.

Nije poslušao savjete advokata da se pravi ludim i priznao je krivnju po svim tačkama optužnice u vezi bombaških napada 1998.

Sud u Kaliforniji osudio ga je na četiri doživotne kazne zatvora i dodatnu kaznu od 30 godina zatvora.

Premda se ne zna što ga je potaknulo da čini zlo, jedan od razloga moglo bi biti sudjelovanje u zloglasnom naučnom eksperimentu na Harvadu.

Sam doveo do svog pada

Psiholozi su ondje podvrgnuli studente dobrovoljce višesatnom ekstremnom verbalnom i emocionalnom zlostavljanju kako bi utvrdili kako se ljudi nose sa stresom. Eksperiment je trajao tri godine.

Unabomber je aktivirao ukupno 17 bombi i ozlijedio oko 25 ljudi, od kojih su neki ostali bez vida, sluha ili prstiju.

Sam je doveo do svojeg pada poslavši 1995. medijima pisma u kojima je tražio da objave njegov esej od 35.000 riječi o opasnostima industrijalizacije.

“Industrijska revolucija i njezine posljedice katastrofa su za ljudsku rasu”, napisao je na početku eseja.

Tvrdio je da modernizacija destabilizira društvo, podvrgava ljude poniženjima i “nanosi tešku štetu prirodnom svijetu”.

Izvor: Agencije