Predstavnički dom SAD-a izglasao podizanje granice zaduživanja Vlade

Biden je pozdravio ovu odluku kao ‘dobru vijest za ekonomiju SAD’, dok će još Senat morati usvojiti mjeru i dostaviti je predsjedniku na potpis prije roka u ponedjeljak.

Predstavnički dom, u kome tijesnu većinu imaju republikanci, glasao je sa 314 prema 117 glasova da se zakon usvoji i proslijedi Senatu, koji će morati usvojiti mjeru prije ponedjeljka (Reuters)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o privremenom ukidanju granice zaduživanja, koja trenutno iznosi 31.400 milijardi dolara, uz podršku većina demokrata i republikanaca, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden pozdravio je ovu odluku kao “dobru vijest za ekonomiju SAD”.

Predstavnički dom, u kojem tijesnu većinu imaju republikanci, glasao je sa 314 prema 117 glasova da se zakon usvoji i proslijedi Senatu, koji će morati usvojiti mjeru i dostaviti je predsjedniku Bidenu na potpis prije roka u ponedjeljak, kada se očekuje da federalna Vlada ostane bez novca za plaćanje svojih računa.

Protivljenje 71 republikanca

“Ovaj sporazum je dobra vijest za građane Amerike i američku ekonomiju. Pozivam Senat da ga usvoji što brže kako bih ga potpisao”, izjavio je predsjednik SAD-a poslije glasanja.

Predložena mjera, kompromis između Bidena i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kevina McCarthyja, izazvala je protivljenje 71 republikanaca iz tvrde, konzervativne struje. To bi obično bilo dovoljno da se blokira neki stranački prijedlog, ali je 165 demokrata i 149 republikanaca koji su glasali za njega, podržalo mjeru i omogućilo da bude usvojena.

Zakonom se suspenduje, odnosno privremeno ukida granica zaduživanja federalne Vlade do 1. januara 2025. To omogućava Bidenu i Kongresu da ostave po strani to politički rizično pitanje do predsjedničkih izbora u novembru 2024. godine, navodi Reuters.

Izvor: Agencije