Trump odbio posljednju priliku da svjedoči u slučaju silovanja

Kolumnistica i spisateljica E. Jean Carroll optužuje bivšeg američkog predsjednika da ju je silovao u garderobi robne kuće u New Yorku 1996. godine.

Donald Trump tvrdi da je riječ o 'laži koju je izrekao luđak koji pokušava potaknuti prodaju svoje knjige' (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbio je posljednju priliku da svjedoči na građanskom suđenju, u kojem ga kolumnistica optužuje da ju je silovao u garderobi robne kuće 1996. godine.

Trumpu, republikanskom kandidatu za predsjednika 2024. godine, američki okružni sudija Lewis Kaplan dao je rok do nedjelje do 17:00 po lokalnom vremenu da podnese zahtjev za svjedočenje, ali on to nije učinio.

To nije iznenađenje, jer se Trump nijednom nije pojavio tokom dvosedmičnog suđenja u New Yorku, na kojem je spisateljica E. Jean Carroll svjedočila nekoliko dana, ponavljajući tvrdnje koje je prvi put javno iznijela u memoarima iz 2019. godine.

Završne riječi advokata u ponedjeljak

Ona traži kompenzaciju i odštetu u ukupnom iznosu od više miliona dolara.

Porota je pogledala isječke iz iskaza snimljenog u oktobru, u kojem je Trump poricao da je silovao Carroll ili da ju je ikada stvarno poznavao.

Bez Trumpovog svjedočenja, advokati trebaju iznijeti završne riječi u ponedjeljak, a vijećanje će vjerovatno početi u utorak.

Nakon što su tužioci dovršili slučaj u četvrtak, Trumpov advokat Joe Tacopina je počeo s izlaganjem odbrane bez pozivanja svjedoka.

Nije tražio dodatno vrijeme kako bi Trump odlučio svjedočiti.

Tacopina je odbio dati komentar novinskoj agenciji Associated Press nakon isteka roka u nedjelju.

Carroll, kojoj je 79 godina, s klupe mjesta svjedoka je kazala da ju je Trump silovao početkom 1996. godine, nakon što su se sreli na ulazu u robnu kuću u centru Manhattana.

U garderobi ‘postao nasilan’

Rekla je da je susret počeo kao zabavan i koketan, dok ju je Trump nagovarao da mu pomogne kupiti dar za ženu, nakon čega su završili u praznom dijelu radnje s donjim rubljem, gdje su se šalili u vezi s isprobavanjem prozirnog bodija.

Carroll je ispričala da je u garderobi Trump postao nasilan, udarajući je o zid, povukavši joj tajice u stranu i silujući je prije nego što ga je udarila koljenom i pobjegla iz trgovine.

Trump tvrdi da je Carroll to izmislila.

Nazvao je to “odvratnom laži”, koju je izrekao “luđak” koji pokušava potaknuti prodaju svoje knjige.

Izvor: Agencije