Kanada protjeruje kineskog diplomatu zbog navodnih prijetnji

Kanadska ministrica vanjskih poslova kaže da je Zhao Wei proglašen ‘personom non grata’ nakon navodnog zastrašivanja opozicionog zastupnika.

Kanada protjeruje kineskog diplomata nakon optužbi da je Zhao Wei bio umiješan u kampanju zastrašivanja kanadskog opozicionog zastupnika koji je kritičan prema Pekingu (Reuters)

Kanada protjeruje kineskog diplomatu nakon optužbi da je Zhao Wei bio umiješan u kampanju zastrašivanja kanadskog opozicionog zastupnika koji je kritičan prema Pekingu.

U izjavi u ponedjeljak, ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je da je kanadska vlada proglasila Zhaoa “personom non grata”.

“Bila sam jasna: nećemo tolerirati nikakav oblik stranog uplitanja u naše unutrašnje stvari. Diplomate u Kanadi su upozorene da će, ako se upuste u ovakvo ponašanje, biti poslani kući”, rekla je Joly.

Kineska vlada odbacila je optužbe da se miješala u unutrašnje stvari Kanade, rekavši prošle sedmice da “nema nikakav interes da to čini”.

Sve opcije ostaju na stolu

Prošle sedmice Joly je objavila da je njena zemlja pozvala kineskog ambasadora Conga Peiwua nakon optužbi da je Peking prijetio zastupniku opozicione stranke i njegovoj porodici.

Suočena s pritiskom da se pozabavi optužbama o kineskom uplitanju u kanadsku politiku, Joly je rekla da je naložila svom zamjeniku da pozove Conga kako bi mu “izravno prenio da nećemo tolerirati nikakav oblik stranog uplitanja”.

Također je objasnila da “sve opcije, uključujući protjerivanje diplomata, ostaju na stolu dok razmatramo posljedice ovakvog ponašanja”.

“Ovo što se dogodilo potpuno je neprihvatljivo. Ne mogu zamisliti šok i zabrinutost saznanja da su vaši najmiliji bili meta na ovaj način”, rekla je Joly tokom saslušanja u parlamentarnom odboru.

Peking je u petak osudio optužbe.

Izvor: Al Jazeera