Izrael srušio palestinsku školu na Zapadnoj obali

Vlasti su srušile zgradu u kojoj se nalazila palestinska škola kraj Betlehema, na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo osudu Palestinske uprave i Evropske unije.

Više od 60 palestinske djece je pogođeno rušenjem škole, navode iz Evropske unije (Reuters)

Izraelske vlasti su u nedjelju srušile zgradu u kojoj se nalazila palestinska škola kraj Betlehema, na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo osudu Palestinske uprave i Evropske unije.

Srušena je zgrada koju su Palestinci podigli 2017. godine bez dozvole u nacionalnom parku Herodium, prenosi Beta.

Odluku o rušenju je donio Okružni sud u martu, pošto je ocijenjeno da prijeti opasnost od rušenja, prenijeli su izraelski mediji.

Neprofitna organizacija Regavim, koja tvrdi da je posvećena zaštiti izraelske nacionalne zemlje i bogatstva, pet godina vodila je pravnu bitku kako bi se donijela odluka o rušenju.

Poštovati pravo djece na obrazovanje

Organizacija je saopćila da je to bila “jedna od 100 nelegalnih škola širom područja C na Zapadnoj obali, koje se cinično koriste da utvrde palestinsku kontrolu nad otvorenim područjima”.

Područje C čini 60 posto Zapadne obale i pod punom je izraelskom sigurnosnom i administrativnom kontrolom.

Izrael rijetko daje dozvole Palestincima da grade u tom području te se zbog toga gradi nelegalno, a izraelske vlasti potom ruše podignute zgrade.

Ured predstavnika EU-a na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze je na društvenim mrežama objavio da protestira zbog rušenja škole kraj sela Jubbet Ad Dib, koju taj blok zemalja finansira.

“Šokirani smo viješću da su izraelske vlasti srušile školu. Više od 60 palestinske djece je time pogođeno”, napisao je glasnogovornik EU-a u saopćenju.

Navedeno je da je rušenje nelegalno prema međunarodnom pravu te da se pravo djece na obrazovanje mora poštovati.

U saopćenju se dodaje da Izrael mora u potpunosti prestati rušiti i zaustaviti iseljavanje, koje će još više produžiti patnje palestinskog naroda i povećati napetost.

‘Nastavak zločina okupatorskog režima’

Palestinsko ministarstvo obrazovanja je rušenje označilo gnusnim zločinom.

“Takva praksa svrstava se u okvir nastavka zločina okupatorskog režima protiv palestinskog sektora obrazovanja, a na meti su učenici, učitelji i obrazovne institucije, uz potpuno nepoštovanje međunarodnih konvencija i principa”, kaže se u saopćenju.

Shlomo Neman, predsjedavajući organizacije koja predstavlja lokalne vlasti u jevrejskim naseljima, rekao je da oni pozdravljaju provođenje zakona, ali da je apsurdna realnost u kojoj sud mora davati instrukcije državi da ispuni svoju dužnost.

Izvor: Agencije