Biden od Kongresa traži zabranu jurišnih pušaka

‘Misli i molitve objavljene na Twitteru nisu dovoljne’, naglasio je američki predsjednik, no njegov poziv ima malo izgleda da dovede do zabrane u Kongresu.

Bidenov poziv ima malo izgleda, jer se republikanci žestoko se protive zabrani (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden ponovo je u nedjelju pozvao Kongres da zabrani jurišne puške, dan nakon pucnjave u trgovačkom centru u Teksasu gdje je ubijeno devetero ljudi.

“Ponovo pozivam Kongres da usvoji zakon kojim se zabranjuju jurišne puške i spremnici velikog kapaciteta, uvede kaznena i psihijatrijska provjera, zahtijeva sigurno skladištenje (oružja), ukida imunitet proizvođačima oružja”, rekao je u izjavi, prenosi Hina.

“Odmah ću potpisati zakon”, dodao je.

Naoružani napadač je u subotu u prometnom trgovačkom centru sjeverno od Dallasa pucao i ubio devet ljudi i ranio najmanje sedam, priopćila je policija, koja je napadača ubila. Među žrtvama su i djeca, rekao je predsjednik.

Republikanci žestoko protiv zabrane

“Potrebno nam je više akcije, i to brže, kako bismo spasili živote”, kazao je Biden.

“Previše porodica ima prazne stolice oko svojih stolova. Republikanski članovi Kongresa ne mogu nastaviti odgovarati na ovu epidemiju slijeganjem ramenima. Misli i molitve objavljene na Twitteru nisu dovoljne”, naglasio je američki predsjednik.

Njegov poziv ima malo izgleda da dovede do zabrane u Kongresu.

Republikanci, koji u tom domu imaju većinu, žestoko se protive zabrani.

Izvor: Agencije